Rendszeressé vált a többkilométeres torlódás Gyömrő kivezető szakaszán az M4-es autóút építése miatt. A város polgármesterének elege lett a napok óta tartó állapotokból.

Az M4-es autóút építése miatt május közepe óta ideiglenes forgalmi renddel szembesülhetnek azok a gyömrői autósok, akik Üllőnél hajtanak rá a 4-es főútra. A régi gyorsforgalmi út fölött megépült egy felüljáró, mellette pedig két új körforgalom. A további munkálatok érdekében a kivitelező lezárta az eddigi útpályát, a járműveket pedig az újonnan megépített körforgalmak érintésével a felüljáróra terelte. Emiatt viszont a forgalom látványosan lelassult.

A beruházást végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a térségben közlekedő autósok számára azt javasolja, hogy

  • aki Szolnok felé tart, az lehetőség szerint használja az M5-ös és a 405-ös utakat,
  • aki pedig Szolnok irányából halad a főváros felé, az használja a Monor-Péteri útvonalat, majd a 31-es főutat.

Egyelőre viszont úgy tűnik, hogy a javasolt kerülőutak nem segítenek. Gyömrő és Üllő között több kilométeres sorokban araszolnak az autók, ami egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki a lakosságból.

Gyömrő polgármesterének elege lett és lépett

Egy komoly fejlesztés mindig kellemetlenségekkel jár, a beruházó legjobb szándéka ellenére sem lehet elkerülni a fennakadásokat. A jelenlegi helyzet természetesen nem végleges, de még hónapokig megkeserítheti a helyiek életét, ha nem találnak rá valamilyen megoldást. Mezey Attila, Gyömrő polgármestere szerint mára nem csak a városból kivezető útszakasz lett túlterhelve, hanem a településen belüli forgalom is kaotikussá vált.

Bár a kérdés nem az önkormányzat hatáskörébe tartozik, a városvezető próbál nyomást gyakorolni az illetékesekre. Mezey egy Facebook-posztban jelezte, hogy az építkezés helyszínén találkozott a Monori Rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjével, akivel abban állapodott meg, hogy reggelenként rendőri segítséggel és forgalomirányítással próbálják gyorsítani a haladást. Az elfogadható megoldás végleges kialakítása azonban a közútkezelőn múlik, ezért a városvezető azonnali egyeztetést kezdeményezett a társaság Pest megyei igazgatójával.

A valódi megoldásról az illetékesekkel pedig nagyon határozottan fogok egyeztetni. Ez a helyzet ugyanis nem a Facebookon túlreagált hiszti, hanem valós probléma mely szinte az egész városra kihat.

írta Mezey Attila.

Az M4-es út építéséről

M4-es gyorsforgalmi út Üllő és Cegléd közötti szakaszának alapkövét 2017 tavaszán rakták le. Előtte nem indulhatott meg a 4-es út fejlesztése a Pest megyére vonatkozó uniós fejlesztési korlátozások miatt. A kormány 2016-tól biztosított forrást a munkára, ezért elkezdődhetett az új 2×2 sávos út építése, amelyet később autópályává lehet fejleszteni. A megépülő M4-es Pest megye egész keleti és középső részére hatással lesz.

A munka menetétől függően az autósoknak októberig kell készülniük torlódósokra. Ezután, az M4-es gyorsforgalmi út átadásával tehermentesítik a körforgalmat és végleg megszűnnek majd a jelenlegi nehézségek.

Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.