Folyamatossá váltak a gyömrői önkormányzat ellen indított – színfalak mögötti, illetve nyíltan vállalt – támadások. A futószalagon érkező, kedélyeket borzoló híreket a Jó Itt Élni Gyömrő című újságot kiadó Livil Média Zrt., Gyenes Levente volt polgármester, illetve a Jobbikhoz sorolt internetes tv szállította. A helyi képviselők szerint mindez már a 2019-es önkormányzati kampány része.

Nyilvánossá vált annak a gyömrői testületi ülésnek a jegyzőkönyve, amelyben közösen emeltek szót a Gyömrő 2000 Kör képviselői az elmúlt hetekben tapasztalható, város ellen irányuló támadások ellen. Az ülés apropóját egy elhúzódó névhasználati vita adta, de végül sok olyan észrevétel is elhangzott a képviselők részéről, amely azt bizonyítja, hogy Gyenes Levente mára végleg eltávolodott a Gyömrő 2000 Körtől.

A Betyársereggel próbálták összemosni őket

A testületi ülésen szóba került, hogy Mezey Attila polgármestert és Kossuth László (Gyömrő 2000 Kör) képviselőt egy újonnan létrejött honlapon úgy próbálták beállítani, mintha a Betyársereg támogatói lennének. Az erről szóló cikk egy Kelet Népe nevű weboldalon jelent meg, amelyet ugyanaz a cég (a Livil Média Zrt.) működtet, amelyik a Gyenes Levente nevével fémjelzett Jó Itt Élni Gyömrő nevű újságot is kiadja.

Kossuth László a testületi ülésen jelezte:

Ki kell mondani, hogy ez kőkeményen már a jövő évi választási kampány része.

Kereszttűzben a tófürdő

A gyömrői tófürdő új bejárata

A gyömrői tófürdő új bejárata (Fotó: Reflexx)

Hogy a történtek már a jövő évi választásról szólnak, abban Mezey Attila polgármester is megerősítette képviselőtársát. Sőt, utalt arra, hogy valakik a háttérből próbálják szándékosan lejáratni a várost.

Május közepén a jobbikos TV készített egy riportot Gyömrőről, amely arról szólt, hogy egy ismeretlen személy feljelentést tett, mert állítása szerint botrányosan néz ki a gyömrői tófürdő, és vezetékes vizet engedtek a tóba. A riportnak természetesen a fentebb említett Kelet Népe nevű weboldal is teret adott, ahol következetesen sofőrből lett polgármesternek” nevezik Mezey Attilát.

A polgármester a testületi ülésen minderről úgy nyilatkozott, hogy

elég volt a feljelentgetésekből, meg a szervezett, fizetett lejárató kisfilmek gyártásából. […] A testület felelőssége abban is áll, hogy meg kell védeniük ezt a várost, meg kell védeni a támadásokkal szemben.

A tófürdőt – mint a város szimbolikus értékét – azóta is folyamatosan támadják. A névtelen feljelentő, és a botrányvideó mellett megpróbálták azt is elhitetni a lakossággal, hogy nem fog időben megnyitni a helyi strand. Mindez előrevetíti, hogy a népszerű turisztikai helyszín vélhetően újabb támadásokat is kap majd a jövőben.

Gyenes azokat támadja, akik a legnehezebb időszakban is kiálltak mellette

A feljelentgetések tényét az egyik alpolgármester is megerősítette a testületi ülésen, aki utalt arra, hogy számára azért megdöbbentők a mostani támadások, mert fordított helyzetben ők akkor is kiálltak a korábbi városvezető döntései mellett, amikor azzal nem teljesen értettek egyet. Hodruszky Lajos (Gyömrő 2000 Kör) úgy fogalmazott az ülésen,

Azt sérelmezi, hogy a testület éveken keresztül minden olyan döntés mellett álltak, amivel nem is értettek teljesen egyet, de megszavazták a frakciófegyelem miatt. […] nem tud egyetérteni azzal a gondolattal, amikor már nem azt érzi, hogy személy-személy ellen megy a dolog, hanem egy egész város működését próbálják meggátolni elvtelen feljelentgetésekkel.

Székely Attila (Gyömrő 2000 Kör) képviselő szerint most épp azokat vádolják valótlanságokkal, akik korábban a vállukon hordozták Gyenes Leventét, s akiknek megköszönheti a volt polgármester, hogy gödöllői lakosként elérhette Gyömrőn a céljait. Mindezekről a testületi ülésen azt mondta:

Amikor Gyenes Leventének megszűnt a polgármestersége, megfogadta, hogy soha többé olyanra nem teszi fel a kezét, ami egyrészt a településnek hátrányos, vagy számára nem elfogadható, és nem hajlandó többé mások előnyére feltenni a kezét. […] Fel tudna még sorolni számtalan olyan dolgot, ami az elmúlt 13-14 évvel kapcsolatos és szégyelli érte magát. Ezek akkor nem voltak világosak számára, és nem kimosni akarja magát a felelősség alól, de egészen másként voltak előadva, mint amit valójában képviselt az az ügy.

Elítélték a kampánykulcstartó miatti fenyegetőzést

Az önkormányzat épülete Gyömrőn

Az önkormányzat épülete Gyömrőn (Fotó: Reflexx)

Az említett májusi találkozó kétség kívül az elmúlt évek egyik legőszintébb testületi ülésének számít. A hozzászólásokat az egyik napirendi pont generálta, amelyben Gyenes Levente volt polgármester ahhoz kért engedélyt, hogy egy kulcstartón használhassa a Gyömrő feliratot. (A város nevét törvény szerint kizárólag az önkormányzat engedélyével lehet használni.) A képviselők végül nem adták erre áldásukat, ugyanis szerintük a kulcstartók igazi célja nem a beadványban jelzett jótékonykodás lett volna, hanem kifejezetten politikai marketingcélokat szolgálna.

A volt polgármester a döntés során kérdőre vonta a testületi tagokat valamint a település jegyzőjét, illetve jelezte azt is, hogy szerinte törvénytelenség történt. Kilátásba helyezte, hogy felsőbb fórumon fog panaszt tenni saját csapata ellen. A mára partvonalra szorult egykori városvezető beadványán megdöbbentek a képviselők, és mindannyian élesen bírálták a lépéseit.

Fábián Béla a Gyömrő 2000 Kör egyik legtapasztaltabb képviselője a témával kapcsolatban azt mondta

Őt ez a levél megdöbbentette, ahogy olvasta ezeket a kérvényeket, valamint Gyenes Levente volt polgármester úrnak a válaszát, mert tíz év alatt jó viszonyt ápoltak és mindent meg tudtak beszélni. […] Fenyegetve érzi magát, 71 éves és eddig még soha nem érezte magát fenyegetve.

Tölli László (Gyömrő 2000 Kör) képviselő szintén jelezte, hogy szerinte nem korrekt, hogy jótékonyságnak álcáznak egy politikai marketingfogást. Felszólalásában elmondta:

Soha nem szerette az olyan adományozásokat, ahol maga a cél elveszik, és mindenféle külsőségekbe burkolva akár a közösségi médián hirdetik ezt a dolgot. Számára is megdöbbentő, hogy ebből ekkora ügy lett. Azt érzi, hogy ez nem szól másról, mint reklámanyagok terjesztéséről.

Azonban hiába a képviselők felszólalása, hiába a kihirdetett rendelet, Gyenes Levente mégsem tartotta magát a törvényekhez és legyártotta a Gyömrő feliratú kulcstartókat. Egyelőre úgy néz ki, hogy ezt teljes nyugodsággal megteheti, hiszen a Gyömrő 2000 Kör által vezetett város eddig nem merte kiszabni az ilyenkor előírt többszázezer forintos bírságot.

 

(Nyitófotó: A Gyömrő 2000 Kör képviselői – Az eredeti fotó a szervezet Facebook-oldaláról származik)