Több mint 5 milliárd forintnyi uniós pénz áramlott térségünk önkormányzataihoz az elmúlt öt évben a települések nyertes pályázatainak köszönhetően. Az elnyert pénzek 40%-át két település söpörhette be.

A Reflexx utánajárt, hogy az elmúlt években mennyire szerepeltek sikeresen környékünk települései az uniós forrásokra kiírt pályázatokon. Az összesítéshez a Kormány által készített adatbázist használtuk, ahol részletesen megtalálhatók a Széchenyi 2020, az Új Széchenyi Terv, a Nemzeti Fejlesztési Terv neve alatt, a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszakban elnyert és kifizetett összegek. Megkeresésünkre a Miniszterelnökség is megerősítette az adatok használhatóságát.

A vizsgálat során az elmúlt öt évet vettük nagyító alá: összegeztük, az ecseri, a gyáli, a gyömrői, a maglódi, a monori, a péceli, az üllői és a vecsési önkormányzatok nevével 2012. január 1-től elnyert összegeket. Az így elkészített listát Gyál és Monor vezeti, ezeken a településeken örülhettek legjobban a pályázatírók. Mindkét városnak sikerült több mint egymilliárd forintnyi uniós pénzzel gazdagítania saját kasszáját. A részletes sorrendről egy grafikont is készítettünk, amellyel kapcsolatban – a szokásoknak megfelelően – fontosnak tartjuk jelezni, hogy bár Ecser is szerepel a vizsgált települések sorában, de figyelembe kell venni, hogy lakosságszámánál fogva nem feltétlen igazságos összehasonlítani a nála jóval nagyobb szomszédjaival.

Az önkormányzatok természetesen nem csupán uniós pályázati forrásokra alapozhatják bevételeiket, az értékes euromilliók mellett saját adóbevételekből is erősíthetik gazdaságukat. Ebből a szempontból jóval nagyobb különbségek vannak térségünk városai között, amelyekről a Reflexx korábbi cikkében lehet olvasni.

Van még ott, ahonnan ez jött

Továbbra is lesz lehetősége a településeknek uniós forrásokra pályázni, hiszen közel 40 milliárdnyi keretösszegű felhívást tettek közzé még márciusban, összesen 20 pályázat jelent meg kifejezetten a Közép-magyarországi régió számára. Pest Megyében már elkészült az ehhez kapcsolódó uniós naptár, amely a megyei önkormányzat oldalán bárki számára elérhető.