Lesz-e gyorsvasút Üllőn és Gyömrőn?

Közösen lobbizik Üllő és Gyömrő azért, hogy ennek a két településnek is legyen saját megállója a leendő gyorsvasút nyomvonalán. Elképzelések szerint így pár perc alatt elérhetővé válna az M3-as metró a gyömrőiek és az üllőiek számára.

A kormány még 2016 decemberében határozott arról, hogy előkészíti a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér közvetlen, kötött pályás elérhetőségének terveit. A döntés értelmében Kőbánya-Kispest és Monor között 29 kilométeres új, kétvágányú, villamosított vasúti pálya épülne, amely a repülőtérnél több kilométeren keresztül a föld alatt haladna. A gigaberuházás költsége százmilliárdos nagyságrendű. A kormány korábban azt ígérte, hogy a finanszírozás részleteiről csak az országgyűlési választások után dönt.

Megállítanák a pesti gyorsot

Eredeti tervek szerint a fővárosból kifelé vezető irányban a repülőtér után már csak a végállomáson, azaz Monoron állna meg nagy sebességgel közlekedő vonat. Ez az, amin változtatni szeretne Kissné Szabó Katalin Üllő, és Mezey Attila Gyömrő polgármestere. Elképzelésük szerint a két település egy közös megállót hozhatna létre a Mánya-réti Rákóczi emlékmű közelében. (Itt fog ugyanis áthaladni a gyorsvasút.) Mezey Attila szerint helyi buszok szállítanák az utasokat a közös vasútállomásra, illetve P+R parkolókat is létre lehetne hozni a területen.

Bár a plusz megálló kialakítása növelné a beruházás költségeit, azonban a két településnek együtt több mint 30 ezer lakosa van, ami jelentős forgalmat valószínűsít. Az egyelőre kérdés, hogy egy ilyen új megálló jelentene-e komolyabb lassulást a gyorsvasút menetrendjében, de a két városvezető szeretné, ha mindenképp megvizsgálnák a Gyömrő-Üllő vasútmegálló létrehozásának lehetőségét. A kialakítással kapcsolatos kérelmet már aláírták a polgármesterek, így az hamarosan a döntéshozók elé kerülhet.

Kissné Szabó Katalin Üllő polgármestere, és Mezey Attila Gyömrő polgármestere a kérleme aláírása után
Kissné Szabó Katalin Üllő polgármestere, és Mezey Attila Gyömrő polgármestere a kérelem aláírása után (Fotó: Facebook)

 

(Nyitófotó: a gyorsvasút egyik állomásának látványterve, Forrás: kozlekedes.org)

2 thoughts on “Lesz-e gyorsvasút Üllőn és Gyömrőn?

 • 2018-04-21 at 20:26
  Permalink

  “a két településnek együtt több mint 30 ezer lakosa van, ami jóval nagyobb forgalmat valószínűsít, mint ami a monori végállomáson várható”

  Ezt a mondatot erősnek érzem. A monori vasútállomás az ország egyik legforgalmasabb utasforgalmával rendelkezik, mivel nemcsak Monort, hanem az összes környékbeli falvat, községet szolgálja ki (Pl.: Vasad, Csévharaszt, Gomba, Bénye, Káva, Pánd, Úri stb..). Ez az üllői és gyömrői (esetleg a csekély Péteriről Gyömrőre ingázó, aki a keletibe utazik) esetben nem áll meg, mivel egyiknek sincs olyan jó helyzeti előnye, mint Monornak. A gyömrői és az üllői forgalom együtt se éri el a monorit… Elég csak egy átlagos hétköznap reggelt megnézni.

  Reply
  • 2018-04-21 at 20:31
   Permalink

   Jogos az észrevétel! Köszönet érte! A cikket pontosítottuk.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .