Elhalasztotta a kormány a reptér és a belváros vasúti összekötésének finanszírozásáról szóló döntést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a százmilliárdos beruházás részleteiről a választások után dönthetnek.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és Budapest belvárosának vasúti összekötése évtizedek óta szerepel a közbeszédben. A reptér II-es terminálja és a belváros vasúti összekötéséről 2016 novemberében döntött a kormány. A százmilliárdos nagyságrendű beruházással azt szeretnék elérni, hogy közvetlen gyorsvasút kösse össze a Nyugati pályaudvart és a repülőteret. Tervek szerint a 20 percenként közlekedő vonat 18-20 perc alatt tenné meg ezt a távot. Ebből a vonalból ágazna le egy újabb, 22 kilométeres pályaszakasz, amely Pestszentlőrinc és Monor között futna, s amelyről a Reflexx is bemutatta az első látványterveket.

A döntés tehát már rég megszületett, azonban a részleteket még nem ismerni. Múlt héten a Kormányinfón újra szóba került a terv, amellyel kapcsolatban Lázár János miniszter azt mondta, hogy százmilliárd forintot fordítanának a projektre. Hozzátette azonban azt is, hogy akkor fogják tudni összehangolni a HÉV, a MÁV és a budapesti közlekedés beruházásait, ha az április 8-i választáson újra a jelenlegi kormánynak szavaznak bizalmat a választók.

 

(Nyitófotó: index.hu)