Madárbarát kert, fitneszpark, napelemes világítás, öntisztító illemhely – teljesen megújul Gyál egyik legnagyobb zöldfelülete mintegy 147 millió forintból. A Millenniumi Parkban új sétányokat hoznak létre padokkal, megújul a teljes közvilágítás, emellett kiépül egy komplett szabadtéri fitneszpark.

Ritkán látott zöld projektbe kezdett Gyál vezetése. Április 19-én indult a gyáli Millenniumi Park több hónapig tartó teljes felújítása, melynek során többek között kicserélik a terület kültéri bútorait, a parkban található sírokat pedig engedélyek birtokában, az ilyenkor szokásos megoldással felszámolják, áthelyezik. A megújuló park egyik legfontosabb eleme egy olyan sportpálya lesz, amely minden korosztály mozgásigényét kiszolgálja. Ezt a területet kifejezetten edzésre tervezett szabadtéri fitnesz eszközökkel szerelik fel. Has- és hátizom-erősítő, evezőpad, elliptikus sétálópad, twister és lengőkar egyaránt helyet kap az eszközök között.

A fitnesz tér mellett egy madárbarát kertet is létrehoznak, amelynek az lesz a legfontosabb feladata, hogy búvóhelyül szolgáljon a környéken honos madaraknak. Az itt sétáló, üldögélő helyiek kényelmesen megfigyelhetik a környéken élő és fészkelő szárnyasokat.

A környezettudatosság fontos szerepet kapott a liget újratervezéskor, így a parkban napelemes világítást alakítanak ki, ráadásul egy modern öntisztító illemhelyet is kiépítenek az itteni játszóteret és a parkot használók számára. Öntözőrendszer, biciklitároló, padok és ivókutak is helyet kapnak az újjávarázsolt parkban. Természetesen a biztonságra is figyelnek, a többhektáros területet térfigyelő kamerákon keresztül fogják ellenőrizni.

Pápai Mihály, Gyál polgármestere a terveket így kommentálta:

Nem azért mondom, de szerintem magasan verjük a hasonló adottságokkal rendelkező települések fejlesztéseit. 🙂

A Millenniumi Park újjáépítése várhatóan augusztus közepéig tart, a kivitelezés teljes költsége 147 millió forint.

Az új Milleniumi Park – egyelőre csak a tervezőasztalon (Forrás: gyal.hu)