Budapest után már az agglomerációban is horrorisztikus lakásárakról beszélnek a vásárlók. A nyári hónapokban heti szinten drágultak térségünkben az eladó ingatlanok.

Május elején a Duna House (DH) PR és elemzési vezetője még azt nyilatkozta lapunknak, hogy az elmúlt évek erős áremelkedése egyelőre nem érte el erőteljesen a környékünket, így a közeljövőben nagy potenciál lehet benne, hiszen a főváros közelsége és annak magas árai felkelthetik a vásárlói érdeklődést térségünk iránt is. Most már látható, hogy a szakember tavaszi előrejelzése beigazolódott, hiszen a legnépszerűbb ingatlanos oldalakon milliókkal magasabb árakon hirdetik a lakásokat a nyár elejéhez képest.

Mi sem jelzi jobban, hogy az elmúlt hetekben milyen magasra csaptak az ingatlanpiaccal kapcsolatos hullámok, mint az, hogy a helyi információk beszerzéséhez szükséges egy-két nap alatt a fél magyar sajtó előkapta a témát.  (Egy kis ízelítő ITT és ITT.)

Gyömrő – mennyi az annyi?

A Duna House gyömrői irodája

Kimagasló az árváltozás Gyömrő esetében, ezért cikkünk megírása előtt felkerestünk néhány helyi ingatlanirodát. A Duna House gyömrői irodájának szakemberei szerint Gyömrőn a nyár folyamán hónapról hónapra emelkedtek az ingatlanárak, követve a budapesti változásokat. Ennek ellenére nem lett kevesebb vásárló ügyfelük, amelyet az is jól mutat, hogy rekordbevételeket értek el a legforróbb hónapokban.

Jelentős drágulást tapasztaltak Gyömrőn a House Angels Ingatlan munkatársai is. Takács Eszter a cég képviselője szerint a felfutás elsősorban az új építésű lakásoknál tapasztalható, sokszor találkoznak azzal, hogy még menet közben is drágul egy épülő ingatlan. Az iroda szerint a nyaralásról visszatérő vevők “régi” árakon kerestek ingatlant, s nem voltak felkészülve arra, hogy akár 20%-al magasabb árakkal is találkozhatnak a hirdetésekben. Emiatt egy pillanatra megtorpant a vásárlói kedv, s kell egy kis idő, amíg újra elkezdenek reagálni a hirdetésekre.

Hogy mi az, ami drágának számít azt szinte lehetetlen meghatározni, ezért inkább csak az átlagos négyzetméter árakat próbáltuk kideríteni. A Duna House szerint Gyömrő családi házas övezetében közel 250.000 Ft-ot kérnek egy négyzetméterért, amely új építésű lakóingatlan esetén megközelíti a 350.000 Ft-ot. Bár óriási a kereslet – írták válaszukban – viszont véges a kínálat a beépíthető területek szűkössége miatt. A DH szakemberei hozzátették: ez utóbbi ingatlanoknál jól működik a CSOK és a hitelezés is.

House Angels-nél kicsit magasabb árakat mutatnak a statisztikák. A használt ingatlanok négyzetméterára 280.000 – 300.000 Ft közé esik, azonban az újakért 350.000 Ft-ot, de akár 400.000 Ft-ot is elkérnek a kivitelezők – mondta Takács Eszter. Ezek az árak általában egy kocsibeállót, egy alap burkolást és kulcsrakész állapot tartalmaznak.

Jó, jó, drága. Na de miért?

Építkezés a Gyömrő Liget lakóparkban (Fotó: Reflexx)

A Budapesten tapasztalt drasztikus áremelkedések miatt a kereslet kiszorult az agglomerációba – válaszolt a helyi drágulás okait firtató kérdésünkre a Duna House. Több vásárló eladja budapesti lakását, amelyből Gyömrőn már házat tudnak venni, de sokszor előfordul az is, hogy anyagi lehetőségeik miatt a főváros külső kerületeiben sem tudnak vásárolni, ezért az agglomerációban kezdenek keresgélni. Ez a népszerűség és a piaci változások már Gyömrő környékére is kihatnak: drágul Mende, Sülysáp, Tápiószecső. A Duna House szerint az általános okok mellett annak is szerepe van az árak alakulásában, hogy a leendő vásárlók körében népszerű, vonzó településnek számít Gyömrő.

A House Angels a fentiek mellett egyéb okokat is megnevezett. Elsők között a CSOK-ot, ami az új építésű lakások esetében jobb hitelkonstrukciókhoz juttatja a vásárlókat. Takács Eszter az építőiparban jelentkező munkaerő- és szakemberhiányt is a drágulás egyik okaként nevezte meg. Elmondása szerint Gyömrőn sok helyi alvállalkozótól hallották már, hogy munkavállalóik kevésbé motiváltak, ezért küzdeni kell a megtartásukért. Ez elsősorban nagyobb fizetéssel, azaz nagyobb kiadással oldható meg. Ugyancsak árfelhajtó hatása van az építőanyagok árának, amely folyamatosan emelkedik a hatalmas kereslet miatt.

Hogy a kis ingatlanbumm meddig fog tartani a térségben, azt nehezen lehet megjósolni, bár előbb-utóbb minden lufi kidurran. A kérdés csak, hogy meddig lehet azt fújni.

Eladó ház Gyömrőn (Fotó: Reflexx)