Sajtótájékoztatón erősítették meg azt a korábbi hírt, miszerint emeletes vonatok közlekedhetnek a Monort, Üllőt és Vecsést is érintő ceglédi vonalon. A Magyarországon eddig ismeretlen járművek várhatóan két év múlva állnak forgalomba.

Negyven darab nagy kapacitású, emeletes motorvonatot vásárol a MÁV-Start a Stadler cégtől, az első KISS elnevezésű járművek 2019 tavaszán állhatnak forgalomba a váci és ceglédi vonalon – jelentették be április 12-én, szerdán a szerződés aláírási ünnepségén. A megállapodásban minimum 10 és legfeljebb 40 darab, hatrészes, emeletes motorvonat beszerzése szerepel, a MÁV-Start a forráskeret függvényében hívja le a járműveket eseti szerződések alapján. Az első szerződésben minimum 10 járművet vásárol a vasúttársaság.

Az MTI beszámolója szerint Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a fővárosi elővárosi vonalak zsúfoltak, ezért vált szükségessé a nagy kapacitású vonatok beszerzése. Hozzátette azt is, hogy az emeletes vonatok forgalomba állítása mérföldkő lesz a vasúttársaság életében.

A nagy befogadóképességű, 600 ülőhelyes emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonat óránként 160 kilométer végsebességgel tud közlekedni, korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált tágas utastérrel rendelkezik, akadálymentes, a multifunkciós terek négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. Az első lehívás fedezetét az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 60,55 milliárd forintos kerete adja.

A Reflexx még március közepén írt arról, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) információi szerint a monori vasútvonalon közlekedhetnek majd a MÁV-Start új motorvonatai.