Vadonatúj ultrahangkészülékkel bővül a gyáli szakrendelő eszközparkja, amelyet az önkormányzat 28 millió forintos támogatásának köszönhetően használhat a jövőben az intézet. A fejlesztés eredményeként egy ultrahangos orvossal is bővült a rendelőintézet szakembergárdája. Ezzel rövid időn belül több mint 100 millió forinttal támogatta Gyál a helyi egészségügyi ellátást.

Láthatóan komolyan gondolja a gyáli önkormányzat, hogy javít a helyi egészségügyi ellátás színvonalán. Ahogy arról a Reflexx korábban már beszámolt, egy 75 millió forintos beruházásnak köszönhetően duplájára nőtt a gyáli védőnői épület alapterülete. Ezzel gyakorlatilag egy új „egészségügyi központ” jött létre a településen.

A kisgyermekek ellátását biztosító épület bővítése mellett a szakrendelő fejlesztéséről sem feledkezett el az önkormányzat: közel 28 millió forint értékben támogatják orvosi, orvostechnikai, számítástechnikai és egyéb eszközök beszerzését az intézetben. Ezek közül kiemelendő az az új ultrahangkészülék, amely a hasi ultrahangvizsgálatok mellett a nyaki verőerek, az alsó végtagi mélyvénák, valamint a pajzsmirigy és a lágyrészek betegségeinek felismerésére is alkalmas. A felsoroltak mellett kimutatja a térd és a vállízületi panaszok hátterében húzódó okokat is. Az új készülék alkalmas továbbá nőgyógyászati és terhességi ultrahangvizsgálatok elvégzésére, valamint a here betegségeinek diagnosztizálására alkalmas vizsgálófejet is tartalmaz. A támogatás hatással volt a szakrendelőben dolgozók létszámára is, ugyanis egy olyan ultrahangos szakorvos érkezik az intézménybe, aki kellő hozzáértéssel tudja kezelni az új készüléket.

Monoron sem spórolnak

Gyál támogatása szerencsére nem példa nélküli környékünkön. Monor a tavalyi év során önkormányzati forrásból, mintegy 34 millió forint összegben felújította a helyi szakrendelő egyik szárnyát, idén pedig több mint egy millió forinttal támogatta a szakorvosi rendelőintézet szükséges eszközbeszerzését.

Az önkormányzatok segítsége mellett további támogatásra is számíthat az egészségügyi szektor. Ahogy arról nemrég beszámoltunk, kedvező kormányzati döntés után jelentős fejlesztések várhatók térségünk egészségügyi intézményeiben, ugyanis idén már 40 milliárd forintot biztosít a kormány a program tervezésére saját forrásból. Emellett várhatóan további 11 milliárd forint is rendelkezésre áll a KEHOP-nak köszönhetően.

(Fotó: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház honlapja)