Kedvező kormányzati döntés után jelentős fejlesztések várhatók térségünk egészségügyi intézményeiben. A következő években a kistarcsai Flór Ferenc Kórház mellett a gyáli, a gyömrői és a monori szakrendelőt is fejleszthetik az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően.

Pest megye több kórháza és néhány kisebb egészségügyi intézménye, illetve szakkórháza is megújulhat az Egészséges Budapest Program (EBP) keretein belül – írta a Pest Megye Lapja.

Dr. Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program megvalósításáért felelős miniszteri biztos szerint Pest megye fekvőbeteg-ellátása igen speciális, hiszen itt nincs a megyének egy nagy saját kórháza, ahogy az Magyarország más területein tapasztalható. A betegeket elsősorban Budapesten látják el. Jelentős kapacitással rendelkező (a városi kórháznál komolyabb szolgáltatásokat nyújtó) intézmények azonban itt is vannak. A miniszteri biztos ezek között említette a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórházat is, amelyet a programban azonos szinten kezelnek a budapesti társkórházakkal.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (Fotó: a kórház honlapja)

15 milliárdot kaphat a kistarcsai kórház

A lap arról számolt be, hogy a kormánynak benyújtandó tervezet szerint a kistarcsai intézmény a következő években mintegy 15 milliárd forintos fejlesztésre számíthat, amelyből 1,5 milliárd forint KEHOP-forrás. Ennek köszönhetően lehetővé válik a járó- és fekvőbeteg-ellátás szétválasztása, ugyanis az épülő új szárnyba kerül a járóbeteg-ellátás és a diagnosztika. Felújítanák a kórház főépületét, illetve orvostechnológiai fejlesztés is lenne, melynek során új eszközök, bútorok kerülhetnek az intézménybe. A főépületben a korszerűsítés után az eddigi 8 ágyas kórtermek helyett 4 ágyas szobákban gyógyulhatnak majd a betegek.

Várhatóan Gyál, Gyömrő és Monor sem marad ki

Dr. Cserháti Péter jelezte, hogy tudomása szerint a megyében lévő önkormányzati járóbeteg-szakrendelők közül néhány sikeresen pályázott különböző, főként Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) forrásokra. A miniszteri biztos hozzátette azt is, hogy tervek szerint a korábban a Jahn Ferenc Kórházhoz integrálódott gyáli szakrendelő, vagy a Bajcsy-Zsilinszky Kórházhoz tartozó monori és gyömrői szakrendelő fejlesztése is része az Egészséges Budapest Programnak.

A monori rendelőintézet (Fotó: monorhirek.hu)

Gyömrő nemrég írt alá megállapodást a helyi szakrendelővel, melyben az önkormányzat átvette a szakrendelő épületeinek takarítási és karbantartási feladatait, illetve két éves ütemezésben vállalta az épületek felújítását.

Monor város önkormányzata a tavalyi év során önkormányzati forrásból, mintegy 34 millió forintból felújította a helyi szakrendelő egyik szárnyát, idén pedig több mint egy millió forinttal támogatta a szakorvosi rendelőintézet szükséges eszközbeszerzését.

Tavaly 1 milliárd forintot, idén már 40 milliárd forintot biztosít a kormány a program tervezésére saját forrásból. Emellett várhatóan további 11 milliárd forint is rendelkezésre áll a KEHOP-nak köszönhetően. Ekkora pénzösszeg 20-25 éve nem állt rendelkezésre a budapesti és Pest megyei egészségügyi ellátás fejlesztésére.