Pécelen is újraélesztették a „Tiszta udvar, rendes ház” címet, amelyet azoknak a helyi ingatlantulajdonosoknak ítélnek oda, akiknek házuk, kertjük és udvaruk harmonikusan, esztétikusan illeszkedik a környezethez.

A képviselő-testület döntése szerint évente három ilyen elismerő címet fognak adományozni, amelyekhez pénzjutalom is jár. Az első pályázatokat 2017. június 30-ig (pénteking) lehet benyújtani a péceli képviselő-testület Városfejlesztési Bizottságának (2119 Pécel, Kossuth tér 1.), az ehhez szükséges űrlap az önkormányzat oldaláról letölthető.

Bár a pályázathoz fényképet is csatolni kell, a Városfejlesztési Bizottság természetesen nem csak egy fotó alapján hozza meg döntését, valamennyi helyszínt személyesen is megtekintenek. Az elismerő cím odaítéléséről október végéig döntenek.

Egyre több helyen tér vissza ez a kedves és hasznos szokás

Nem Pécel az első, de vélhetően nem is az utolsó, ahol felélesztik ezt a kedves és hasznos hagyományt. Sokan emlékezhetnek rá, hogy korábban minden településen bevett szokás volt elismerni a takaros (nem gazdag!) portákat. Monor például pár éve indította újra a Tiszta udvar, rendes ház cím adományozását. Az évtizedekkel ezelőtt életre hívott kezdeményezés célja az volt, hogy a családi házak, így környezetük rendben tartására ösztönözzék a lakosságot. Az odaítélt címet nagyon komolyan számon tartották, így azoktól a tulajdonosoktól, akik később már elhanyagolták saját környezetüket, el is vették a kitüntetést.