Bár az elmúlt években jelentősen emelkedett az ingatlanok ára, ez a drágulás még nem érte el erőteljesen környékünk településeit. Viszont ami késik, nem biztos, hogy múlik. A főváros közelsége és annak magas árai hamarosan felkelthetik a vásárlói érdeklődést térségünk települései iránt.

Ahogy az agglomeráció egészében, úgy Ecseren, Gyálon, Gyömrőn, Maglódon, Monoron, Pécelen, Üllőn, és Vecsésen is növekszik az ingatlanpiac forgalma – tájékoztatta a Reflexxet Rutai Gábor. A Duna House PR és elemzési vezetője szerint a környékünk iránt érdeklődő vevők közel háromnegyede családi házakat keres, csupán a forgalom fennmaradó része az, amely kifejezetten lakást kíván vásárolni. A térség jellemzőit figyelembe véve ez az arány talán érthető.

Térségünk településeinek ingatlanárai között nincs lényeges különbség, mindenhol 200 ezer Ft környékén alakul a négyzetméterár. A szakember szerint egyedül Monoron mértek kisebb átlagértéket, itt jellemzően 160 ezer Ft a lakóingatlanok négyzetméterára. A Duna House a legtöbb ingatlant Vecsésen adta el környékünkön, kétszer annyit, mint a második helyezett Üllőn. Ezeknek az eladott lakásoknak a többsége 2000 után épült, amelyek állapota a házak többségéhez hasonlóan többnyire kiemelkedő.

A Reflexxet az is érdekelte, hogy mennyire mozgatta meg a helyi ingatlanpiacot az állami lakástámogatási rendszer. Rutai Gábor szerint bár az említett településeken is felbukkannak a CSOK-os ingatlanok, azonban a fejlesztők többsége a fővárosra koncentrálta ezt a konstrukciót (főleg a 10-10 milliós kategóriát). Hozzátette azt is, hogy környékünkön várhatóan inkább az önerős építkezésekre adott ÁFA-visszatérítés lesz jó hatással a következő időszakban.