Vízmintát vettek a hatóságok Gyömrőn a régi szemétbánya mellett található monitoring kútból, ugyanis korábbi hírek szerint több száz vegyszeres hordót ástak el illegálisan a területen. A város illetékesei mellett Békefi Miklós polgármesterjelölt is támogatja az ügy felderítését, ezért talajradaros vizsgálatot kezdeményez.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet még 2016 szeptemberében fordult a Pest Megyei Kormányhivatalhoz azzal, hogy információi szerint több száz hordónyi veszélyes hulladékot ástak el Gyömrőn, az Annahegyi út végén, a volt szemétbányák rekultivált területén. A bejelentés óta eltelt fél év, február óta már a Katasztrófavédelem vizsgálja az ügyet.

A katasztrófavédők és a környezetvédelmi hatóság munkatársai épp a napokban végeztek helyszíni szemlét Gyömrőn, melynek során a régi szemétbányánál lévő monitoring kútból is vízmintát vettek. Egyes információk szerint két-három hét kell a vizsgálat elvégzéséhez, azonban annak eredményétől függetlenül van, aki már most negatív városi legendának tartja a történetet.

Békefi talajradarozással vetne véget a találgatásoknak

A gyömrői önkormányzat illetékesei mellett Békefi Miklós is üdvözölte a fejleményeket. A polgármesterjelölt szerint, ha a vízminták kedvezőek lesznek, akkor már legalább azt tudni lehet, hogy ha vannak is vegyszereket tartalmazó hordók a régi szemétbánya területén, azok legalább még nem szivárognak. A vizsgálatot azonban megfejelte egy újabb felvetéssel: közösségi oldalán azt írta, hogy

Annak érdekében, hogy mindannyian biztos választ kapjunk a kérdésre, kezdeményezem az említett terület roncsolásmentes, talajmunkát nem igénylő feltárását – talajradaros technikával.

A talajradar egy rádióhullámok visszaverődésén alapuló műszer, amely érzékeli a földben rejlő fémes tárgyakat, üregeket, vízereket is, így igen sokrétű felderítést tesz lehetővé.

A talajradar azonnali 3D képet képes létrehozni arról, ami a föld mélyén található. A technikát többek között építkezések, vagy régészek szokták használni, abból a célból, hogy még a talaj megbontása előtt megismerjék annak tartalmát, szerkezetét.

Békefi Miklós jelezte, hogy időközben már árajánlatot is kért egy független vállalkozótól arra, hogy elvégezze a szemétbánya talajradaros vizsgálatát. A közzétett dokumentum szerint ez a vizsgálat 475 ezer Ft-ba kerül, viszont a polgármesterjelölt jelezte, hogy még ezzel sem kívánja terhelni Gyömrő költségvetését, ezért megpróbálja ezt az összeget megfelelő összefogással előteremteni. A város vezetésétől csupán egyetlen dolgot kér: engedélyezzék a radaros vizsgálat elvégzését a szemétbánya területén.

Így néz ki egy talajradaros műszer (Fotó: feheregyhaza.blogspot.hu)

A PEVDI területén egyértelmű a helyzet

Amíg az Annahegyi úti szemétbánya helyzete nem teljesen tisztázott, addig a PEVDI területével kapcsolatban konkrétan fogalmaznak a hivatalos dokumentumok. A Greenpeace októberi cikkében arról írnak, hogy 2016-ban a Pest Megyei Kormányhivatal mint környezetvédelmi hatóság kötelezte a régi vegyi gyár területének jelenlegi tulajdonosát, a REVDEX Kft.-t, hogy végezze el a részletes tényfeltárást a talaj és a talajvíz szennyezettségére vonatkozóan. A Greenpeace szerint a közérdekű adatigénylés formájában kikért dokumentumokból az derült ki hogy a PEVDI területe a mai napig szennyezett, amelynek mértéke és kiterjedtsége még nem ismert részletesen.

A gyömrői PEVDI cégtáblája

 

(A címlapfotó csak illusztráció! Forrás: Thinkstock)