Idén is megmártóznak az ecseriek a Szerelem patak vizében. A nagypéntekhez kapcsolódó helyi hagyomány évről évre egyre több érdeklődőt vonz.

Az ecseri Szerelem patak (Fotó: zoldkoszoru.hu)

Ha ön egészséges, fiatal és szép szeretne maradni a következő évben, akkor érdemes lesz ellátogatnia Nagypéntek délutánján Ecserre.

Ekkor, azaz április 14-én, 16 órakor találkoznak a helyiek a településen keresztül folyó Szerelem pataknál, amelynek vize – legalábbis a hagyományok szerint – nagypénteken mágikus erővel rendelkezik.

A keresztény hit tanítása szerint a tiszta víz az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Emiatt tulajdonítottak a régi ecseriek varázslatos erőt a helyi pataknak. A néphit szerint aki ezen a napon megmosdik a patak vízében, az egészséges és szép marad.

A régi kedves ecseri hagyományt még 2012-ben elevenítette fel az Ecseri Zöldkoszorú (Zelený veniec) néptánccsoport néhány tagja, amit azóta is évről évre megtartanak. A rendezők mindenkit szeretettel várnak az Széchenyi utcánál található Szerelem pataknál április 14-én, pénteken 16 órakor.

(Címlapfotó: Illés Tamás, Facebook)