A kommunista diktatúra áldozataira emlékeznek péntek délután Monoron. A február 25-i hétvégén számos településen és intézményben idézik fel a vörös terror kegyetlenségeit.

A kommunizmus rémtetteire és a vörös diktatúra áldozataira emlékeznek február 24-én, pénteken Monoron. A 15 órakor kezdődő megemlékezést a Petőfi Sándor utca 9. szám előtt található emléktáblánál tartják, ami azoknak állít emléket, akiket málenkij robotra hurcoltak.  A rendezvényen emlékbeszédet mond Zsombok László Monor polgármestere és Kaldenekker Ferenc a kommunista diktatúra egyik túlélője.

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapját hivatalosan minden év február 25-én tartják. Az emléknap megtartásáról 2000. június 13-án döntött a Magyar Köztársaság Országgyűlése. 1947. február 25-én tartóztatták le  a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) akkori főtitkárát, aki kiállt a kommunistákkal szemben. A politikust ezután a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a gulágon, majd az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.