A világűr porszemeit vizsgálja egy monori férfi, akit az amerikai űrhajózási központ, a NASA legkiválóbb kutatói közé választottak. Dr. Gucsik Arnold kutatásaival szeretné elérni, hogy részletesen megismerjük a Naprendszer és az élet kialakulásának okait.

Nem mindennapi tudományos sikertörténet az, ami Dr. Gucsik Arnolddal történt. A fiatalember Monoron lakott, középiskolai tanulmányait is a monori József Attila Gimnáziumban kezdte. Érdeklődése, tanulmányai miatt végül el kellett hagynia szülővárosát, mára pedig a Magyar Tudományos Akadémia asztroásványtannal foglalkozó földtudósa lett.

Japánban csillagászatot, bolygótant és kozmológiát tanult, majd 1998-ban vehetett részt először a NASA egyik konferenciáján. Később már több projektben is dolgozhatott. A monori fiatalember jelenleg a Wigner Fizikai Kutatóközpontban mikro-Raman-spektroszkópiával és katódlumineszcenciával foglalkozik, valamint a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi docense és Föltudományok Doktori Iskolájának is az oktatója. Kollégáival olyan ősi anyagokat keres, amelyek a Naprendszer keletkezésekor jöttek létre, s amelyekből talán meg lehet fejteni, hogy hogyan alakult ki az élet.

A NASA legkiválóbb tudósai közé választották

Dr. Gucsik Arnold (Fotó: elte.hu)

Dr. Gucsik Arnold indén tavasszal tartott előadást a NASA Lyndon B. Johnson Űrközpontjában az űrből származó porszemek vizsgálatáról. Előadása egyben egy beiktatási ceremónia is volt a NASA legkiválóbb kutatói közé (Distinguished Researcher), amiről az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont oldalán lehet olvasni. Az elismerést hosszú vizsgálati procedúra előzte meg, melyben az amerikai űrhajózási központ áttekintette Gucsik Arnolddal folytatott addigi munkáját. A monori fiatal tudós a NASA és a JAXA (ez a Japán Űrügynökség) partnereként nagy sikerrel vizsgált apró, 5 mikrométernél is kisebb, a Földön kívülről származó szemcséket, mondjuk úgy: a világűr porszemeit.

A kutatót egyébként a NASA visszahívta szeptemberre, hogy tartson újabb előadást náluk, november 11-12-én pedig Magyarországon ad majd elő Timothy Jull-lal, az Arizonai Egyetemről, és Veres Miklóssal az MTA Wigner FK részéről.

 

(Címlapfotó: Kisalföld)