Összesen 24 kórház felújítása kezdődik el Magyarországon, amely a monori-vecsési területhez tartozó egészségügyi intézményeket is érinti. A nemrég napvilágra került kormányrendelet szerint kb. 600 milliárd forintos kórházfelújítás várható a következő években.

Kiemelt beruházássá minősíti a budapesti kórházak felújítását egy április végén megjelent kormányrendelet szerint. Összesen több mint 4 millió ember ellátásáról van szó, a koncepció a fővárosi agglomeráció településeit is érinti. Cserháti Péter miniszteri biztos az Infórádiónak azt mondta, hogy a kórházak átalakítási költsége kb. 600 milliárd forint.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház (Forrás: Wikipedia)

Az összesen 24 kórház fejlesztéséről szóló rendeletben olyan beruházásokat is említenek, amelyek közvetett módon a monori-vecsési térséget érintik. Ilyen például a Bajcsy-Zsilinszky Kórház fejlesztése, amelynek Gyömrőn és Monoron is van rendelőintézete. A kórházat érintő tervek között szerepel többek között

  • egy új helikopterleszálló építése,
  • a központi telephely új épületekkel való bővítése,
  • elvégzik a monori és a gyömrői szakrendelők integrációját, átépítik a kazánházat,
  • bővítik és felújítják a X. és XVII. kerületi szakrendelőket,
  • a központi telephelyen energetikai rekonstrukciót, állagjavító munkálatokat végeznek, emellett SBO fejlesztést, orvostechnológiai fejlesztéseket és kórházi informatikai fejlesztéseket terveznek, parkolóházat építenek.

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, amelyhez a gyáli rendelőintézet is tartozik, szintén komoly fejlesztésekre készülnek:

  • új műtéti, diagnosztikai és járóbeteg szakellátási tömbépület alakítanak ki,
  • bővítik az egynapos sebészeti részleget és a sürgősségi osztályt,
  • műszakilag felújítják a régi épületeket.

Ahogy arról a Reflexx korábban már beszámolt, a kistarcsai kórház sem marad ki a fejlesztésekből, amelyet az említett kormányrendelet is megerősít. A Flór Ferenc-kórház két új (járóbeteg és belgyógyászati) épülettömbbel bővül, illetve konyhafelújítást, műszaki felújítást, valamint orvostechnikai- és kórházi informatikai fejlesztéseket terveznek.

Az Index úgy tudja, hogy az átalakításokat nagyrészt saját forrásból valósítja meg a kormány, ugyanis a közép-magyarországi régió ugyanis az Európai Unió szerint fejlettnek számít, így csak minimális forrást kaphat egészségügyi fejlesztésre. A cikk címében úgy fogalmaztak, hogy ha a kormányrendeletben leírtak igazak, akkor

ezután csak kórházakat építenek Budapesten.

Az új kórházi struktúra 2025-ig épülne ki teljes egészében.