Új terminállal bővül a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A beruházás részleteiről idén döntenek, az építkezés 2019-ben kezdődhet el.

A folyamatos utasszám-növekedés miatt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér üzemeltetője úgy döntött, hogy egy új terminállal javítja az Európán belüli forgalom kiszolgálását. A váró építése egyébként is tervben volt, azonban a gyorsan növekedő forgalom miatt úgy döntöttek, hogy előre hozzák. Az új terminál részletes tervei már 2018-ban elkészülnek, így jövőre indulhat a kivitelezés. Ezt a harmadik épületet a korábbi fejlesztési tervekben a 2A dél-keleti oldalára tervezték (lásd nyitófotónkat), amelyet 2C-nek neveztek volna, de mostanra kiderült, hogy 3-as terminál lesz a neve.

A reptéren ez lesz a harmadik terminál, az épület a jelenlegi A terminál mellett helyezkedik majd el, Vecsés felé. Hardy Mihály, a Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője a Magyar Időknek elmondta, hogy a beruházással párhuzamosan megszűnnek az azonnali beszállító kapuk, azaz a bádogterminál.

A cég vezetése már felállított egy szakmai csapatot, amelynek az a feladata, hogy meghatározza, mit kell tudnia az új épületnek. Jelenleg a koncepció kialakítása zajlik, amelynek segítségével a tervezők is elkezdhetik a munkát. A Budapest Airport szerint fontos, hogy a beruházással alkalmazkodni tudjanak a digitális fejlesztésekhez, ezért az épülettel egy úgynevezett „okosterminált” fognak kapni az utasok.

A 3-as terminál miatt valószínűleg a 2A eredetileg elképzelt mólójának terveit is áttekintik és szükség esetén módosítják. A tengerentúli forgalom kiszolgálására épített háromszintes utasmólót pedig augusztus 1-jén nyitják meg.

 

(Nyitófotó: Egy több mint 10 évvel ezelőtti koncepció szerint így nézett volna ki a 2-es terminál, az új részt 2C-nek hívták volna.  Forrás: Vision Graphics 2007)