A Gyömrő 2000 Kör mellett a Munkáspártot is a jelölő szervezetek nyilvántartásába vette a Helyi Választási Bizottság Gyömrőn. Ezzel biztossá vált, hogy nem marad kihívó nélkül Mezey Attila, a város többségét adó civil szervezet jelöltje.

Február 26-i, vasárnapi dátummal tette közzé Gyömrő Város Helyi Választási Bizottsága (HVB), hogy a Gyömrő 2000 Kört és a Magyar Munkáspártot is a jelölő szervezetek nyilvántartásába vette az időközi polgármester-választáson. Ez azt jelenti, hogy ez a két szervezet már hivatalosan is indíthat polgármesterjelöltet az április 23-ra kitűzött időközi választáson. A jelöltek indítása természetesen csak akkor válik biztossá, ha össze tudják gyűjteni a törvény által előírt támogató aláírásokat.

A Gyömrő 2000 Kör még január közepén jelentette be, hogy Mezey Attilát, a város eddigi alpolgármesterét indítja az áprilisi megmérettetésen. A Munkáspárt jelöltjének személye még nem ismert. Az augusztusi időközi választáson Kovács Istvánt indították, azonban akkor csak a szavazatok 1,5%-át tudta begyűjteni a radikális párt jelöltje.

Miért kell időközi választást tartani Gyömrőn?

Gyömrőn azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a munkaügyi bíróság döntése értelmében távoznia kellett posztjáról a település korábbi polgármesterének. Gyenes Leventét még 2016 áprilisában ítélte a Szegedi Ítélőtábla 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A polgármester – megelőzendő az ellene induló méltatlansági eljárást – először lemondott, majd újraindult a tisztségért. A 2016 augusztusában tartott időközi választást fölényesen megnyerte, így ismét beköltözött a polgármesteri hivatalba. A kialakult helyzetről azonban jogvita kezdődött még az időközi választás előtt, végül a munkaügyi bíróság mozdította el székéből a régi-új polgármestert.

 

(Fotó: behir.hu)