Nemhogy hónapok, hanem már évek óta téma Gyömrőn, hogy a város melyik szegletében kellene új iskolát építeni. Pénz egyelőre nincs a beruházásra, de már elkészült egy országosan is egyedülálló tanulmány, amely azt is leírja, hogy hol lenne a legjobb helye az új gyömrői iskolának.

Még május elején, egy szakmai fórumon mutatták be Gyömrő oktatás- és iskolafejlesztési tanulmánytervét, amelynek eredményeire egyre többen kíváncsiak a növekvő gyermeklétszámmal küzdő településen. Bár a tanulmány országosan egyedülálló, rendkívül részletes, azonban a sok hasznos információ közül a helyieket mégis csak egyetlen kérdés érdekel igazán: hol épülhet fel a város új iskolája?

Mezey Attila polgármester (balra) az iskolafejlesztési fórumon

Mezey Attila polgármester az iskolafejlesztési fórumon (Fotó: Mezey Attila Facebook-oldala)

Az említett fórumon Mezey Attila, Gyömrő polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek által készített elemzés nem jelenti azt, hogy automatikusan pénzhez jut a város. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy az állami források igénybevételéhez elengedhetetlen lesz ez a tanulmány.

A Reflexx ennek a szakmai anyagnak mutatja be a legfontosabb megállapításait. Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy a tanulmányban leírtak csupán javaslatok. A végleges verzió az önkormányzat, az intézményvezetők és a Klebelsberg Központ közös megegyezésével alakulhat ki.

Egy iskola nem lesz elég

A tanulmány egyértelműen megállapítja, hogy Gyömrőn mind rövidtávon (kb. 1-3 év), mind középtávon (kb. 5-10 év) olyan mértékben nőhet az iskolás gyermekek száma, amelyet a jelenlegi intézmények már nem tudnak megoldani, ezért sürgős beavatkozásokra van szükség. Az elemzésből kiderül, hogy az iskolai férőhelyek bővítése két időpontban lesz a legégetőbb: 2020-ban és 2022-ben. Ezekben az években már olyan magas lesz a gyermeklétszám, hogy a meglévő intézmények nem fogják tudni kezelni a helyzetet. A jelenlegihez képest összesen 400 gyerekkel lesz több a városban 2022-ben, ami 2027-re 500-ig is nőhet. Az adatokból nem nehéz kitalálni, hogy ezt a létszámmennyiséget egy új intézmény önmagában nem fogja tudni kielégíteni.

A kutatást végző szakemberek időbeli fontosság szempontjából sorrendben az alábbi fejlesztéseket javasolják:

Ideiglenes megoldás 2018-ban

Amolyan azonnali segítségként a Fekete István Általános Iskola Deák Ferenc utcai épületének, és a Weöres Sándor Általános Iskola Fő téri épületének időszakos bővítését javasolják. A tanulmány arra tesz javaslatot, hogy az említett iskolákban a jelenlegi szaktantermeket alakítsák át osztálytermekké.

2020 – Új iskolát a Liget lakóparkba

Intézménynek szánt telek a Liget Lakóparkban Gyömrőn

Intézménynek szánt telek a Liget Lakóparkban Gyömrőn (Fotó: Reflexx)

A tanulmány egy vadonat új, 250 fős, 8 osztályos iskola megépítését tartja szükségesnek – legkésőbb 2020-ig – Gyömrő északi részén, a Liget lakópark közelében. Itt elsődlegesen alsó tagozatos osztályok indulnának, s csak később javasolnák az 1-8 osztályos működés bevezetését.

A lakópark fejlesztése régi kérdés. Az első házak építésekor a terület korábbi tulajdonosa szerződésben vállalta, hogy intézményfejlesztést végez az önkormányzattól jutányos áron vásárolt telkekért cserébe. Kisebb-nagyobb botrányokat követően végül eltűnt a településsel szerződő cég, s vele együtt az ígéretei is. Azóta szinte reménytelen harcot vív Gyömrő azért, hogy iskolát, vagy óvodát kapjanak a Liget lakóparkban élők. Az elmúlt 10 évben még az esélye sem csillant fel annak, hogy valaha bölcsődét, óvodát, vagy iskolát kapjon a körzet, a városvezetés részéről ötleteket sem lehetett hallani. A halvány reményeket végül a 2017 tavaszán frissen megválasztott városvezetés hozta vissza: a gyömrői önkormányzat megvásárolt egy beépítésre szánt területet, amely azóta is üresen áll, de ezzel legalább már a telket biztosították egy új intézmény felépítéséhez.

2022 – Új iskolát Gyömrő Ófaluba

A Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

A Gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola (Fotó: Reflexx)

A tanulmány szerint 2022-23-ra kellene felépíteni egy másik új iskolát a településen, mégpedig Gyömrő „falusi” részén, Péteri irányában, a Kastélydomb lakópark körzetében. Ezt az intézményt szintén 250 gyerek befogadására kellene szabni. A Ligetbe javasolt iskolához hasonlóan itt is egy 8 osztályos iskola megépítését vetik fel, ám a helyi demográfia sajátosságai miatt először csak alsó tagozatos osztályokat javasolnak indítani, akár két osztályt is párhuzamosan. Ezt a felállást a későbbiekben kellene átalakítani, vagyis az új iskolát kizárólag felső tagozatosok számára kialakítani, vagy indokolt esetben 1-8 osztályos iskolaként használni.

Üres telek Gyömrő ófalusi részén

Üres telek Gyömrő ófalusi részén (Fotó: Reflexx)

Gyömrő Péteri felé eső részén jelenleg két terület mutatkozik alkalmasnak arra, hogy egy új iskolának helyszínt biztosítson. Egyrészt a Kastélydomb lakópark oldalán, ahol már áll egy óvoda, de a terület egyre jobban beépített. Másrészt a lakóparkkal szemközti oldalon, amely egy hatalmas beépítetlen terület. Mindkét helyszínnél kihívást jelenthet, hogy magánkézben vannak.

További felújítások

A tanulmányt készítő szakemberek szerint a két új iskola felépítésével sem állhatna le a helyi oktatási infrastruktúra fejlesztése. Az alábbi beavatkozásokat szintén fontosnak érzik elvégezni:

  • a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola felújítása és részleges bővítése egy beékelődő telephely megvásárlásával. A Kastélydombhoz javasolt iskola építésével párhuzamosan azt is el kellene dönteni, hogy a mostani Rákóczi iskola felső, vagy alsó tagozatként fog tovább működni.
  • Szükséges a Fekete István Általános Iskola Kossuth utcai telephelyének teljes körű felújítása, visszabontással és egy új épület építésével, illetve az ehhez kapcsolódó kiegészítő funkciók biztosításával;
  • Ugyancsak indokoltnak tartják a Weöres Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola telephelyeinek részleges felújítását és bővítését. Itt viszont nem javasolnak változtatást az osztályok számában a szakemberek.

A május elején tartott szakmai fórumon Mezey Attila polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy

a bemutatott tanulmány nem egy elfogadott program, hanem egy program alapja. Megállapodtunk a tankerület vezetésével, hogy egy hónapon belül elfogadják a város oktatásfejlesztési koncepcióját.

A polgármester által jelzett folyamat elindult, a végleges bejelentés később várható. Utána már csak az állami támogatásért kell szurkolnia a gyömrőieknek, amelyben nagyon komoly szerepe lehet a városvezetésnek, a térség országgyűlési képviselőjének és a tankerület vezetőinek egyaránt. Egyvalami egészen biztos: pályázat esetén vélhetően Gyömrő rendelkezik majd a legjobban előkészített tervvel az országban.

 

(Nyitófotó: A Weöres Sándor Általános Iskola Gyömrőn)