Összeállították a legjobb Pest megyei települések listáját. Egy friss felmérés szerint öt városban érdemes lakást keresgélniük a kisgyerekes családoknak. Már ha meg bírják fizetni…

Egészségügyi infrastruktúra, oktatási ellátás, utazás és ingatlanárak alapján hasonlította össze az Otthon Centrum a Budapest agglomerációjában található településeket. Az eredmények megállapításakor figyelembe vették az adott település lakásállományának méretét is. Az elemzés összesen 182 olyan településre terjedt ki, ahol ezer főnél többen laknak.

A legjobbak

Az első öt helyen Nagykovácsi, Diósd, Budajenő, Dunaharaszti és Telki végzett. Ezek a települések viszonylag könnyen megközelíthetők Budapest belvárosából, és jóval magasabb az óvodai férőhelyek aránya is az agglomerációs települések átlagos értékéhez képest. Legnagyobb különbség az árakban tapasztalható, Dunaharaszti és Nagykovácsi ingatlanárai között például háromszoros a különbség. Egy átlagos családi ház ára a következőképpen alakul az említett településeken:

  • Budajenő: 35 millió Ft
  • Diósd: 67 millió Ft
  • Dunaharaszti: 22 millió Ft
  • Nagykovácsi: 71 millió
  • Telki: 55 millió Ft

A vecsési-monori térségből egyetlen település sem került a legjobbak közé, azonban Gyömrő és Maglód a legjobb 20 közé már befért: Gyömrő a 15-ik, Maglód pedig a 20-ik pozíciót foglalja el. A családosok számára legkedvezőbb adottságú települések listája szerint Gyömrőn 18,5 millió Ft-ért, Maglódon 20 millió Ft-ért lehet megfelelő lakást vásárolni.

A Reflexx korábban már megkérdezte a szakértőket a gyömrői ingatalárakról, erről ITT olvashat.

(Forrás: Otthon Centrum, KSH)

Sereghajtók

A „legrosszabbul” teljesítő települések szinte kivétel nélkül az agglomeráció délkeleti részéből kerültek ki. Kocsér, Jászkarajenő, Tápiógyörgye, Tápiószőlős, Nyársapát, Szentmártonkáta településekről a reggeli csúcsidőben minimum 90 perc alatt lehet eljutni a fővárosba. Az Otthon Centrum azt is hozzátette, hogy szinte minden más vizsgált mutatóban is jóval az átlag alatti értékekkel rendelkeznek ezek a helységek. Egyedül az óvodai férőhelyek számában tudnak jobb eredményt felmutatni.

(A legjobb és legrosszabb eredményt elérő települések – Forrás: Reflexx)

 

(Nyitófotó: Nagykovácsi, Forrás: bergman)