Területet vásárol a gyömrői önkormányzat annak érdekében, hogy kedvező pályázati lehetőség esetén legyen hová komplex bölcsődei-óvodai intézményt építeni. Első körben azonban nem bölcsőde, hanem sportcsarnok épülne a telekre. Ennek oka egyszerű: erre lehet pályázni.

Több mint ötezer négyzetméteres telket vásárol a gyömrői önkormányzat a Gyömrő Liget lakóparkban. A Rózsa utca – Kassai utca – Kóczán út által határolt terület megvásárlásáról április 28-án, péntek reggel döntött a város képviselő-testülete. A lépés nem váratlan, hiszen ezt már korábban megígérte az önkormányzat egy lakossági fórumon, amelyet azért kellett összehívni, mert a Gyömrő Liget lakóparkban élők komoly kritikákat fogalmaztak meg a környezetüket érintő problémák miatt.

A városrész lakosai egy külön blogot is létrehoztak, a gyomroliget.blogspot.hu oldalon megtalálható minden olyan téma, amely szűkebb környezetüket érinti. Ezen a felületen olvasható többek között a nevelési intézményekkel kapcsolatos álláspontjuk is. A blogon úgy fogalmaznak

A demográfiai trendet nézve az ovis hullám pont elkezd kifutni rövidesen, ezért az ovi kapacitások fejlesztését bölcsességgel érdemes kezelni. Felvetődött a lakosság részéről, hogy a bölcsi kapacitás viszont alacsony

Új óvodára, bölcsődére tehát egészen biztos, hogy szükség van. Ebben mindenki egyetért Gyömrőn. Legszemléletesebben talán az a grafika bizonyítja mindezt, amely Békefi Miklós Facebook oldalán látható. Az időközi választáson ringbe szálló jelölt több mint háromszáz gyömrőit kérdezett meg a várost érintő fejlesztésekkel kapcsolatban.

(Forrás: Békefi Miklós Facebook-oldala)

Először sportcsarnok épülne. Talán.

A telek megvásárlása ellenére az új intézmény felépítését nem holnapra kell várni. Egy ekkora beruházást csak pályázati pénzből tudna Gyömrő megvalósítani, viszont ilyen pályázatra jelenleg nincs lehetőség.

Van viszont sportcsarnoképítésre, így kedvező széljárás esetén, a TAO-program keretein belül megépülhetne a Ligetben egy ezer négyzetméteres kézilabdacsarnok. Ez a forgatókönyv megoldást nyújthat arra is, hogy végül ne az Eskü téren épüljön meg a tornacsarnok. Ez utóbbi elképzelés nem aratott sikert mindenki körében, amiről a Gyömrői Hírhatár is beszámolt 2016 szeptemberében.

A lakóparkban élő gyermekek elhelyezését persze a TAO-siker nem fogja megoldani, a végső cél még így is elég távolinak tűnhet. Az viszont biztos, hogy ha a város új bölcsődést és óvodát szeretne építeni, ahhoz szükség lesz a földterületre. Az első lépés most tehát megtörténik, igaz, hitelből. A 62 millió forintba kerülő 5-6 ezer négyzetméteres terület megvásárlására az önkormányzatnak jelenleg nincs saját forrása.

Most még üres a telek a gyömrői Rózsa utcánál