A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tizenöt olyan ember ellen javasolt vádemelést, akik a gyanú szerint 150 millió forinttal károsították meg a költségvetést. A gyanúsítottak között visszaeső bűnözők is voltak, többen fegyvert, illetve riasztópisztolyt tartottak otthonukban.

Egy őrzéssel és vagyonvédelemmel foglalkozó céghálózat “trükközött” az áfával, ezzel 150 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek – írta április 29-én a napi.hu. A bűnbanda mintegy 200 dolgozó bére után nem fizette meg a járulékokat.

Strómanok irányították a kisebb cégeket

A megalapozott gyanú szerint a cégláncolat piramisrendszerben épült fel, amely többnyire Budapesten és Dunántúlon működött. A csúcson lévő társaság fogadta a rendszeres megbízásokat, a munkákat alvállalkozókra osztották, de az adót és a járulékot nem fizették be. A lebukás elkerülése érdekében az alvállalkozókat rendszeresen lecserélték, azokat “strómanok” irányítására bízták.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint a pénzügyi nyomozók, ingatlanokat és luxusautókat foglaltak le, illetve üzletrészeket zároltak. A NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése, hamis magánokirat felhasználása és közokirat-hamisítás bűntettek miatt javasol vádemelést az őrző-védő cégháló működtetői ellen.