Új bölcsődéről álmodnak a Gyömrőiek, amelynek beteljesüléséhez egy sikeres pályázatra lenne szükség. Pozitívum, hogy a gyermekek száma folyamatosan nő a városban, azonban az infrastrukturális hiányosságok miatt a helyi kismamák csak nehezen tudnak visszatérni a munka világába.

Más agglomerációs településekhez hasonlóan Gyömrőn is egyre égetőbb kérdés, hogy hogyan fogják bővíteni a bölcsődei férőhelyeket a városban. A település nem tud saját erőből új intézményt építeni, azonban a város vezetői komoly tervekkel rendelkeznek arra az esetre, ha mégis pénz állna a házhoz. Erre pedig most van lehetőség, hiszen a kormány 4,5 milliárd forintot biztosít a Pest megyei bölcsődék fejlesztésére. Egy-egy önkormányzat 300-400 millió forintot kaphat az adott bölcsőde típusától függően.

A pályázati lehetőségre készülve Gyömrőn még 2017-ben megrendelték egy új bölcsőde épületének terveit (ennek látványterve a nyitófotón látható), ráadásul megvásárolták az ehhez szükséges telket is a Széchenyi utcában. Korábban arról is szó volt, hogy a Liget lakóparkban építenek komplex bölcsődei-óvodai intézményt, ráadásul az pont olyan helyen lett volna, ahol sok gyermek születése várható. Az előrelátó gondolkodás és a felkészülés tehát adott, már csak a legfontosabb hiányzik: a pénz.

Több, mint 10 éve nem sikerül

A gyömrői bölcsőde mai formájában még 2006-ban kezdte meg a működést, az intézményt egy régi családi házból hozták létre európai uniós forrásból. Az épület bővítése szinte már a kezdetektől tervben van, hiszen a rendelkezésre álló férőhelyekre minden évben sokan várakoznak, hosszú várólista jön létre.

A gyömrői városvezetésnek az elmúlt években nem sikerült megoldást találnia a helyzetre, pedig sokat segítene. Az ellátás megoldatlansága akadályozza a helyi kismamák munkájukhoz történő visszatérését, amely sok család megélhetését nehezíti.

A bölcsőde szükségességét nem nagyon kell indokolni, hiszen a településen gyorsan nő a gyermekek létszáma. Beszédes adat, hogy sikeres pályázat esetén közel 100-ra bővülne a férőhelyek száma az intézményben, miközben Gyömrő egyik városrészének Facebook-csoportjában egy folyamatban lévő közvéleménykutatás szerint legalább 260-an vannak azok, akiknek bölcsődekorú gyermekük van.