A péceli önkormányzatnak nem tetszik, hogy valakik Facebookon használják a település nevét, ezért külön határozatban tiltották meg azt.

Nem járult hozzá Pécel Város Önkormányzata ahhoz, hogy egy helyi Facebook-csoport használja a település nevét. A Pécelen halottam közösséget 2018 februárjában hozták létre, jelenleg közel 2500 tagja van. A csoport teljesen hétköznapinak tűnik, szinten minden településen létrehoznak az ott lakók egy ehhez hasonló közösségeket. A Zoom szerint viszont az online közösség nem szimpatikus a péceli polgármesternek, ez az oka, hogy a testület akadályozza a Pécel szó használatát a csoport nevében.

Székely István Krisztián a csoport létrehozója és egyik adminisztrátora június elején nyújtott be névhasználati kérelmet, amelyre az önkormányzat július végén válaszolt. Ebben egy 2015-ös helyi rendeletre hivatkozva azt írják, hogy

nem állapítható meg teljes biztonsággal, hogy a névhasználat célja, módja vagy körülményei nem sértik vagy veszélyeztetik-e az önkormányzat, vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit

Ezért a városvezetés nem adott engedélyt a Pécel név használatára. A csoportban most elindítottak egy szavazást arról, hogy mi legyen a csoport neve, ami már a polgármesternek is megfelel.

A testületi döntés vélhetően nem sokat számít

A képviselő-testületnek mindenképp döntést kellett hoznia a Székely István Krisztián által benyújtott kérelemmel kapcsolatban, ez alól törvány szerint nem bújhatott ki. Viszont a szabályozás nem egyértelmű a Facebook esetében, ezért nem feltétlen lesz következménye, ha az önkormányzati határozatnak mégsem tesznek eleget a csoport adminisztrátorai.

Általában pénzbüntetéssel büntethető az, aki nem tartja be az adott város név és címerhasználati rendeletének előírásait, de a Facebook esetében az sem lenne egyértelmű, hogy ezt a büntetést kire kellene kiszabni. Ugyanis a csoport adminisztrátorai nem tulajdonosai az említett közösségi oldalnak. Maximum talán a közösségi oldal központjában lehet kezdeményezni a “jogsértő” oldal törlését, de ilyenre csak ritkán és nagyon indokolt esetben szoktak sort keríteni a Facebooknál.

Éppen ezért a legnagyobb esélye annak van, hogy egy kisebb politika egymásramutogatás alakul ki a csoport adminisztrátorai, illetve a velük nem szimpatizáló polgármester között.

 

Itt a péceli testület határozata, amelyet a Pécelen halottam csoportban tettek közzé:

A péceli testület határozata