Nem csak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is téma az óraátállítás megszüntetése. Ennek igényét egyre többen jelzik, de érdemi lépés még nem történt az ügyben.

Meg kell szüntetni az évenként kétszeri óraátállítást, és át kell térni az állandó nyári időszámításra – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken. A politikus brüsszeli bizottság kétnapos kihelyezett ülésének szünetében elmondta:

az a meggyőződése, hogy az Európai Unióban megszűnik a téli és a nyári időszámítás kettősségét.

Az ügyben tartott európai konzultáción a résztvevők többsége elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást. A konzultáción 4,6 millióan vettek részt, 80 százalék a kettős időszámítás megszüntetése mellett foglalt állást.

Az Európai Bizottság elnöke egy televíziós interjúban azt nyilatkozta, hogy első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

A témával korábban a magyarországi pártok is foglalkoztak. Szóban mindenki támogatta az átállítás eltörlését, de végleges döntés még nem született.

 

Nyitófotó: Visual Hunt