Rossz hír, hogy egy órával kevesebbet alszunk hétvégén. Jó hír, hogy a továbbiakban később fog sötétedni. Kérdés, hogy mindez meddig marad így?

Március 26-án, vasárnap kell átállítani az órákat hajnali 2 óráról 3 órára, ugyanis kezdődik a nyári időszámítás. Ezzel bár egy órával kevesebbet aludhatunk hétvégén, cserébe viszont a továbbiakban később fog sötétedni.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Ez a rendszer eredetileg energiamegtakarítási céllal indult, mára viszont sokan kétségbe vonják létjogosultságát. Magyarországon 1954-57-ben vezették be a nyári és a téli időszámítás rendszerét, 1958 és 1979 között azonban szünetelt a használata, s csak 1980-ban vették elő újra. Most ismét napirenden van a rendszer megváltoztatása.

Egyelőre nincs politikai döntés

Korábban több politikai szervezet is felvetette a jelenlegi időszámítási rendszer megváltoztatását. A Jobbik szerint el kellene törölni az óraátállítást és csak a nyári időszámítást kellene alkalmazni. A felvetésre tavaly ősszel Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottság tagja úgy reagált, hogy a kormánypárton belül is támogatják a felvetést, amiről egyeztetnek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal.

Most azonban Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő az MNO-nak úgy nyilatkozott, hogy még mindig arra várnak, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága részletesen megvitassa a tavaly ősszel benyújtott indítványát az óraátállítás megszüntetéséről. A témát ugyanis eddig nem vette napirendjére a testület.

 

(Fotó: visualhunt.com)