Május 22-én, hétfő éjfélig lehet átnézni és elfogadni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallásokat. Lehet, hogy sokan még idegenkednek az új rendszertől, pedig megéri megtanulni.

Ezt legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetik meg a NAV honlapjáról elérhető új netes felületen. Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, azok hívhatják a NAV Általános Tájékoztató Rendszerét pénteken és hétfőn 8:30-tól 18 óráig, hétvégén pedig 8:30-tól 13:30-ig a 06-40/42-42-42-es telefonszámon.

A május 22-i, hétfő éjféli határidő mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az Ügyfélkapun keresztül, vagy éppen személyesen nyújtja be bevallását. Éppen ezért már május elejétől hosszabbított nyitva tartással fogadják az ügyfeleket a NAV ügyfélszolgálatai, amelyek az utolsó – hétfői – napon is 8:30-tól 18 óráig lesznek nyitva.

A posták is

A posták is hosszabbított nyitva tartással készülnek az utolsó pillanatban érkezőkre. Budapesten a Keleti pályaudvarnál az éjjel-nappal nyitva tartó (Budapest 72) postán kívül még a Nyugati pályaudvarnál található (Budapest 62) hivatal is nyitva lesz éjfélig. Emellett a Mamutban is fel lehet adni az adóbevallásokat 21 órái.

Fontos, hogy a határidő nem a feladásra, hanem a beérkezésre vonatkozik. Tehát hiába adja fel valaki a bevallását hétfőn 23 órakor, az már csak határidő után fog eljutni a NAV-hoz, a küldeményén pedig már a május 23-i dátum fog szerepelni.