Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  Országos Tisztifőorvos Hivatala (ÁNTSZ OTH)hétfőn közölte: megfelelő időben bejelentették az influenzajárvány kezdetét, és a járvány heteiben is megfelelően kommunikáltak arról.

A hivatal közleményében Szabó Tímeának, a Párbeszéd Magyarországért társelnökének hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A politikus szerint a kormány “szétverte” az OTH-t, amikor a közvetlen irányítást a szakma helyett a kormánynak rendelte alá.

A párt azonnali vizsgálatot követel arról, hogy az illetékesek miért csak háromhetes késéssel, a járvány megjelenését követően tájékoztatták a lakosságot az influenzahelyzetről – mondta.

A közleményben az áll: nem felel meg a valóságnak Szabó Tímeának az az állítása, hogy a tisztifőorvosi hivatal későn, már a influenzajárvány kitörése után tájékoztatta a lakosságot, és indított kampányt.

Az OTH szerint megfelelő időben bejelentették az influenzajárvány kezdetét, és a járvány eddigi öt hetében is megfelelő volt a kommunikáció – írták.

A közlés szerint az influenza előfordulásának monitorozását országos szinten az Országos Epidemiológia Központ végzi. Az OTH a központtal együttműködve már 2016 novemberében tájékoztatást adott ki az akkor már elérhető oltóanyagról. Emellett a hivatal két hónappal a járvány kitörése előtt kampánnyal hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára televíziós és rádiós megjelenésekkel, sajtóközleménnyel, valamint tömegközlekedési eszközökön.

Az OTH közösségi oldalán és az ÁNTSZ honlapján folyamatosan nyomon követhetőek az influenzajelentések, a kórházi látogatási tilalmakat megjelenítő interaktív térképet tízezrek olvassák naponta – közölték.

Az ÁNTSZ novemberben 26, decemberben 25, januárban pedig 67 alkalommal jelent meg az influenzajárvánnyal, az elérhető védőoltással és a betegség megelőzésének lehetőségeivel az országos médiumokban. A járvány kezdete óta a látogatási tilalommal kapcsolatban több mint 150-szer szerepelt az ÁNTSZ az országos médiumokban – rögzítették.

MTI