Furcsa közjátékkal indult az országgyűlési kampány utolsó hete Gyömrőn. A város postaládáiban egy Jó Itt Élni Gyömrő elnevezésű újság jelent meg, amely több oldalas cikkben ajánlotta a választók figyelmébe a térség jobbikos országgyűlési képviselőjelöltjét. A kiadvány címlapján két – elvileg pártfüggetlen – civil szervezet, a Gyömrő 2000 Kör és a Kulturiszt logója szerepel.

Aki aktívan figyeli a gyömrői közéletet az tudja, hogy a város méltatlanná vált korábbi polgármestere, Gyenes Levente hónapok óta a Jobbiknak kampányol. Teljesen természetes, hogy a kampányidőszak alatt az egyik, vagy másik közszereplő elkötelezi magát egy-egy párt mellett, azonban a mindeddig függetlenként emlegetett Gyömrő 2000 Kör logója most bukkant fel először olyan kiadványon, amely a radikális pártot népszerűsíti.

Egyelőre nem világos, hogy mindez a korábbi polgármester magánakciója, vagy csupán arról van szó, hogy a települést 12 éve irányító civil szervezet beszállt az országgyűlési kampányba – a JOBBIK oldalán.

Vajon a Gyömrő 2000 Kör teszi kockára a hitelességét?

Amennyiben ez az eset áll fenn, úgy a szervezet véglegesen lemondhat a sokat hangoztatott pártfüggetlen imázsról. Bár a pr-cikk felvezetőjében előre jelzik, hogy a jobbikos képviselő azért szerepel a lapban, mert gyömrői lakos, azonban a hozzá hasonlóan szintén Gyömrőn élő, a Demokratikus Koalíció színeiben induló Nyeste Andrea már nem kapott helyet az újságban. A pártsemlegesség tehát kizárt.

Vagy csak Gyenes Levente próbálja kisajátítani a szlogen után a logót is?

Előfordulhat az is, hogy a település korábbi polgármestere felhatalmazás nélkül, önkényesen használta a civil szervezet logóját saját politikai kiadványában. Gyenes Levente részéről nem ez lenne az első, hogy megpróbálja sajátjaként kezelni a Gyömrő 2000 Kör szimbólumait. A Reflexx még 2017 őszén fedezte fel azt, hogy a korábbi városvezető megpróbálta titokban levédeni a „Jó Itt Élni Gyömrő” szlogent, amelyet egyébként a várost irányító civil szervezet már évek óta használt. A szlogenharcot végül a Gyömrő 2000 Kör nyerte, a volt polgármesternek ki kellett hátrálnia a kényes szituációból.

Gyenes Levente és Sas Zoltán

Gyenes Levente (balra) és Sas Zoltán (Fotó: Sas Zoltán országgyűlési képviselőjelölt Facebook-oldala)

Bármelyik verzióról is van szó, az egészen biztos, hogy az új kiadványt az országgyűlési kampány hajrájára időzítették, bízva abban, hogy ezzel növelhetik a JOBBIK esélyeit. A kiadvány politikai szerepevállalása vitathatatlan. Ha ez nem így lenne, akkor semmiből sem tartott volna megvárni a kiadással a most vasárnap esedékes választás befejezését.

(A nyitófotó csupán illusztráció!)