Kisebb viszály lett egy üdvözletből a JOBBIK-ban hanuka idején. A radikális párt vecsési szervezete nyilvánosan nehezményezte, hogy a párt vezetői köszöntötték a magyarországi zsidóságot legismertebb ünnepük alkalmából. Vona Gábor azonnali fegyelmit és kizárást emlegetett.

Decemberben Vona Gábor a Jobbik elnöke, illetve Mirkóczki Ádám  a szervezet szóvivője levélben üdvözölte a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából. A gesztusnak azonban nem örült mindenki a radikális pártban. A JOBBIK vecsési tagszervezete azonban azonnal elhatárolódott Vona Gáborék lépésétől, saját Facebook-oldalukon az alábbiakat reagálták:

“A vecsési JOBBIK NEM üdvözli a zsidóságot a hanuka (vagy mi a f*sz) alkalmából! Ha valakinek mégis ilyen eszement ötlete támadna, attól szervezetünk elhatárolódik!”

Vona válaszára sem kellett várni túl sokáig, a pártelnök a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy a történtek miatt etikai vizsgálatot kezdeményezett, mivel szerinte

„az ilyen vallásgyalázó tartalmak még a Jobbik “kamaszkorában” sem voltak elfogadhatók. Aki így nyilvánul meg, annak távoznia kell a pártból.”

A párton belüli fegyelmi eljárás eredményére a magyarnarancs.hu kérdezett most rá a JOBBIK-nál, a kérdésre az alábbi válasz érkezett:

“A Jobbik Etikai Bizottsága a vecsési szervezet vezetőjét megrovásban részesítette, mivel az általa vezetett alapszervezet Facebook-oldalán a Jobbik politikájával ellentétes tartalmú nyilatkozat jelent meg. Az elfogadhatatlan, vallásgyalázó bejegyzést közzétevő személy kiléte az etikai vizsgálat során nem volt kideríthető, így kizárásra a közzétevő személy azonosításának hiányában nem kerülhetett sor.”

A magyarnarancs.hu szerint Vona Gábor ezzel a legenyhébb megoldást választotta, hiszen a megrovásnak valódi jelentősége nincs, így a kizárás elkerülésével meg tudták előzni azt, hogy a párt radikális szárnya a vecsésiek mellé álljon és az előidézzen egy esetleges pártszakadást.

A vecsésiek egyébként erre a döntésre is a Facebookon reagáltak:

„Minden érdeklődő, de legfőképpen a sajtó részére a következő tájékoztatást tesszük közzé: A vecsési Jobbik alapszervezete radikális volt, radikális ma is, és a jövőben is radikális marad, de a Jobbik csapatban tevékenykedik.”

Fotó: euobserver.com