Vizsgálatot indított a katasztrófavédelem a gyömrői veszélyeshulladék-szennyezés ügyében. A hatósághoz arról érkezett közérdekű bejelentés, hogy vegyszeres hordókat áshattak el illegálisan a város külterületén, egy volt szemétbányában.

Hatósági eljárást indított a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Gyömrő külterületén elásott veszélyes hulladékok ügyében – tudta meg a Magyar Idők.  A Greenpeace részéről közérdekű bejelentés érkezett a hatósághoz, hogy az egykori Pest Megyei Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat (PEVDI) területéről veszélyes hulladékkal teli hordókat szállíthattak Gyömrő egykori szemétbányájához, és ott elföldelték azokat.  A helyiek értesülései szerint mintegy 150 hordót tüntethettek el így egy vállalkozó segítségével.

A terület néhány méterre található az Árvácskák Kutyaotthontól, vagy a Farkasdi, az Annahegyi és az Eperfasor utcák lakóépületeitől. Ha itt vegyszereket ástak el, veszélyeztethetik az ott élők egészségét. Az önkormányzat ráadásul napelem parkot akar létesíteni a volt lerakó helyén, ezért a gyömrőiek körében már az a szóbeszéd járja, hogy így akarják végleg megakadályozni az illegálisan eltüntetett hordók felkutatását.

Furcsa cégháló a PEVDI rekultivációja körül

A Pest Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya a PEVDI jelenlegi tulajdonosát, a Revdex Kft.-t újabb teljes tényfeltárásra és kármentesítésre kötelezte. A Magyaridők információi szerint a PEVDI gyártelep jelenlegi tulajdonosa, a Revdex Kft. nem lehetett teljesen ismeretlen Gyenes Levente, a település volt polgármestere előtt, akinek egy adócsalási és okirat-hamisítási ügyben született, elmarasztaló ítélet miatt le kellett mondania hivataláról.  A cég székhelye ugyanis arra a tiszainokai címre volt bejelentve, ahová a BMK Biztonsági Minősítő Kft.  Utóbbi társaságnak egy ideig tulajdonosa volt Gyenes Levente jó ismerőse, Sinka Iván, ügyvéd, Dömös egykori MSZP-s polgármestere is. Gyenes közös cégben is tevékenykedett Sinkával, a Nemzeti Parkfenntartó Kht-ből létrejött EVAR Kft-ben.

Mivel a Revdex a kármentesítéshez jelentős állami támogatást is kaphatott, nem mindegy, hogy a gyártelep hulladékából a PEVDI területén kívül eső egykori hulladéklerakó mélyére is került-e több mint száz hordónyi hulladék. Az is fontos lenne, hogy állami szakértők vizsgálják át újra a korábbi kármentesítésről szóló dokumentációt.

Naperőmű épülhet a hordók felett

Az önkormányzat tulajdonában lévő területet bérbe adták egy vállalkozónak napelem erőmű létesítéséhez, bár az építkezés még nem kezdődött meg, mert a beruházást tervező vállalkozó azt kérte, hogy egy másik cége végezhesse el a munkát. Az erről szóló javaslatot napirendre is tűzték a gyömrői képviselő-testület szerdai ülésén. Ducsai Sándor, a város fideszes képviselője az ülésen azt kérte, hogy az előterjesztést ne fogadják el, hiszen még nem zárult le a katasztrófavédelem vizsgálata a területen.  A testület ennek ellenére szabad utat engedett az építkezésnek, de Mezey Attila alpolgármester ígéretet tett arra, hogy figyelembe veszik a hatósági ellenőrzést. Ducsai Sándor a polgármesteri beszámoló vitáján érdeklődött arról is, hogy hol tartanak a tárgyalások a PEVDI szennyezése, illetve az elásott hulladékok ügyében.

Erre azonban a csak a következő képviselő-testületi ülésre ígértek részletes választ. Egy korábbi vizsgálat a PEVDI környezetében határértéket több tízszeresen, más esetben több százszorosan meghaladó szennyezéseket talált a talajvízben, amelyben jelentős volt a rákkeltő vinil-klorid mennyisége. A káros anyagok forrása pedig a PEVDI-telep vegyszerekkel teli talaja volt.  A PEVDI telephelyéről és a környékéről hivatalosan ezer tonnányi veszélyes és nem veszélyes hulladékot szállítottak már el lerakókba.

Fotó: Greenpeace