Javában zajlik a térség iskoláinak felújítása, Gyálon a Bartók Béla Általános Iskola, Gyömrőn pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában folynak a munkálatok. A térség diákjai szeptemberben már megújult épületekben kezdhetik a következő tanévet.

Ahogy arról korábban a Reflexx beszámolt, közel 1.5 milliárd forintból újulhatnak meg Ecser, Gyál, Gyömrő, Maglód, Pécel, Üllő és Vecsés oktatási intézményei, illetve önkormányzati kezelésben lévő épületei. Az energetikai korszerűsítést október végéig kell elvégezniük az érintett településeknek, azonban több városban már most zajlik a munka, kihasználva a nemrég elkezdődött tanszünetet.

Gyömrőn a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szigetelése kezdődött el nem sokkal az évzáró után. A település több mint 247 millió forintot nyert a Környezet és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatainak köszönhetően, amelyből elkészül a teljes külső hőszigetelés, illetve a régi ablakok komplett cseréje. Felújítják az épület homlokzatát, átalakítják a fűtési rendszert. A település történelmi részén működő tanintézmény régi falazata műgyantás, felázás elleni szigetelését kap.

A gyömrői Rákóczi iskola homlokzata régóta felújításra vár (Fotó: Dédesi Tózsáné Pamlényi Csilla iskolaigazgató és Mezey Attila polgármester a 2017-es évzárón)

Gyálon már májusban elkezdődött a felújítási munka a Bartók Béla Általános Iskolában. Tervek szerint szeptember 1-én már a felújított épületben tanulhatnak a helyi diákok. Itt is az a cél, hogy az iskola által felhasznált energiamennyiség csökkenjen, azaz takarékosabbá váljon az üzemeltetés, ezért a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje mellett napelemeket is elhelyeznek el az épület tetején.

A gyáli Bartók Béla Általános Iskola (Forrás: az iskola Facebook oldala)

(Címlapfotó: A gyömrői II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola – Reflexx)