Közel egy hónap után se sikerült új alpolgármestert találni Gyömrőn. A térségben Gyömrő az egyetlen település, ahol a mai napig nem tudták beiktatni a polgármester munkáját segítő helyettest.

Az október 13-án tartott önkormányzati választás után sorra tartották alakulóüléseiket a települések képviselőtestületei. Maglódon október 24-én, Monoron október 24-én, Pécelen november 4-én, Üllőn október 24-én, Vecsésen október 29-én alakult meg a frissen megválasztott képviselőtestület. Valamennyi településen azonnal döntöttek az alpolgármesterek személyéről is.

Gyömrőn november 4-én ült össze először az új városvezetés, de az alpolgármester(ek) személyéről nem született döntés. A városban sosem húzódott még el ennyire az önkormányzat egyik legfontosabb pozíciójának betöltése. 2010-ben 5 nappal, 2014-ben pedig 9 nappal a választás után ki tudták nevezni az új alpolgármestereket. Most először fordul elő, hogy csaknem egy hónappal a választás után nem sikerül megfelelő személyt találni a tisztségre.

Az okok hivatalosan egyelőre nem ismertek, az önkormányzat Facebook-oldalán eddig mindössze annyit közöltek, hogy egyetlen alpolgármestere lesz a városnak, aki társadalmi megbízatásban látja majd el a tisztséget.

Ki lesz az új alpolgármester?

Az önkormányzat épülete Gyömrőn
Az önkormányzat épülete Gyömrőn (Fotó: Reflexx)

Nincs könnyű helyzetben Gyenes Levente polgármester, ugyanis láthatóan nem kapós az alpolgármesteri szék. A Reflexx információi szerint a polgármester már több friss képviselőtársát is felkérte az alpolgármesteri munkára, azonban azt sorra visszautasították a Jó Itt Élni képviselői. Volt, aki civil munkája miatt nem tudta, illetve volt, aki az önkormányzati tapasztalatok hiánya miatt nem merte vállalni az ezzel járó felelősséget.

Ha a helyzet nem változik és a várost irányító civil szervezet továbbra sem tud kiállítani alpolgármestert, akkor Gyenes Levente más szervezetek képviselőjét is felkérheti erre a munkára.

Sőt, a törvény arra is lehetőséget biztosít számára, hogy olyan embert javasoljon alpolgármesternek, aki nem is tagja a képviselőtestületnek. Ez utóbbi – az ún. külsős alpolgármester – azonban nem vehetne részt a testület szavazásain. Törvény szerint a külsős alpolgármester a polgármestert elnöki minőségében nem helyettesítheti, a feladatainak ellátása érdekében csupán tanácskozási joggal vehet részt az üléseken.

Már csak egy hét maradt megfelelő embert találni

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az alpolgármester személyéről november 13-án kívánnak dönteni. Ez azonban valójában már nem kívánság kérdése, hanem törvényi kötelesség, ugyanis az önkormányzati törvény szerint az alakuló, vagy az azt követő ülésen mindenképpen dönteni kell az alpolgármester személyéről.

Címlapfotó: Alakulóülés Gyömrőn, Forrás: Gyömrő Város Önkormányzata