Február 4-től decemberig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, ezen a szakaszon pótlóbuszokkal lehet majd utazni. A forgalomkorlátozásra a tavaly márciusban elkezdett vasútfejlesztési munkák miatt van szükség, amelynek köszönhetően 2020 végéig 52 kilométer vasúti pálya épül át Rákos és Hatvan között.

A február 4-én, hétfőn kezdődő forgalmi változások jelentősen érintik a budapesti elővárosi forgalmat:

  • Az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan állomások között közlekednek. A Keleti pályaudvar–Pécel vonalon óránként két pár, a reggeli csúcsidőszakban – 6 és 8 óra között – három pár vonat közlekedik. Az Aszód–Hatvan vonalon óránként egy-egy vonat közlekedik mindkét irányban.
  • Pécel és Aszód között S80-as és G80-as pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as jelzésű pótlóbuszok Pécel és Aszód között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as jelzésű járatok csak a Bag, Dózsa György út 8. alatti autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
  • A Pécel–Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, amelyek Gödöllőn, a H8-as HÉV vonalán a Szabadság tér és az Autóbuszállomás megállóhelyeken állnak meg. A Szabadság tér megállóhelyen biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira. A vasúti jegyek, bérletek – a nemzetközi menetjegyek és bérletek kivételével – érvényesek a H8-as HÉV vonalán a Gödöllő–Budapest, Örs vezér tere vonalon.
  • Munkanapokon, csúcsidőben egyes S80-as jelzésű pótlóbuszok csak Pécel és Gödöllő között közlekednek.

A közlekedési változásról további fontos részleteket a MÁV-csoport honlapján lehet olvasni.

FUTÁR kijelző a péceli vasútállomásnál (Fotó: Reflexx)
FUTÁR kijelző a péceli vasútállomásnál (Fotó: Reflexx)


A fejlesztés péceli vonatkozásairól

2019-ben, összesen 10 hónapos vágányzárra kell számítani, amely alatt tervek szerint négy állomást és közel 22 kilométer vonalszakaszt építenek át a vasúti hidakkal együtt Rákos és Hatvan között.

A közúti kapcsolatok közül öt átjáró helyett felüljáró épül, többek között a XVII. kerületi Cinkotai úton, és a Tarcsai út és a Czeglédi Mihály utca kereszteződésénél, valamint Pécelen a Rákóczi utca és a Pesti út közötti új átvezetésnél, az eddigi Rét utcai sorompó helyett. Pécelen új, fénysorompóval biztosított gyalogos átjáró is épül a Damjanich utcában. Az aluljáró-építésekkel egyidejűleg elbontják a Pécelen és Gödöllőn található régi állomási gyalogoshidakat, emellett a felújított vonal mentén összesen 330 új P+R parkolóhelyet alakítanak ki többek között Rákoscsabán, és Pécelen is.