Még mindig rengeteg Pest megyei ingázik autóval nap mint nap Budapestre. Hiába fizetős a fővárosba vezető legtöbb útszakasz, kevesen érzik azt, hogy lenne megbízható alternatívája a gépkocsinak.

A Magyar Közút adatai szerint 2018-ban az autósok naponta összesen 689 ezerszer használták a fővárosba bevezető utakat, ebből 327 ezer jármű fizetős útszakaszokon haladt. Mindez a G7 friss összeállításából derült ki.

Mivel az autósok többsége reggel beutazik Budapestre, majd délután eljön a fővárosból, ezért könnyen kikövetkeztethető az is, hogy ez naponta átlagosan 344 ezer autót jelent. Ezek a számok azokat az autósokat is tartalmazzák, akik csak alkalomszerűen – vélhetően távolabbi, vidéki településekre – utaznak, azonban a forgalomszámlálási adatokból megállapítható, hogy

napi szinten közel 300 ezer autós ingázik lakhelye és a főváros között.

Nem véltelen, hogy a fővárosi és Pest megyei autósok szorulnak leginkább a megyei matricára. Az elmúlt években a teljes, országos e-matrica bevétel 57-59 százalékát a Pest megyei matricák tették ki. A Nemzeti Útdíjszolgáltató Zrt. adatai szerint 2018-ban összesen 5,9 milliárd forint értékben vásároltak az autósok Pest megyei matricát.

Címlapfotó forrása: affnpack on Visual Hunt / CC BY-NC-SA