Húsvét másodnapján ma már inkább a közösségi rendezvények dominálnak a hagyományos locsolkodás helyett. Aki ünnepi programokra vágyik, annak idén is érdemes körülnéznie a világhálón.

Húsvét másodnapja, azaz hétfő korábban mindig a locsolkodásról szólt. A barátok, családok meglátogatták egymást és az ünnep örömét közösen élték át. Ma már sajnos egyre kevésbé szól a húsvét a családi és baráti kötelékek erősítéséről, s a népszokások is egyre inkább háttérbe szorulnak. Ennek ellenére, aki az ünnep hagyományait szeretné átélni, de saját településén már nincs erre lehetősége, annak elég Szentendréig utaznia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum vasárnap és hétfőn kétnapos rendezvényt tart a keresztény kultúrkör húsvéti hagyományaihoz kötődően, melynek részletes programkínálata megtalálható a skanzen.hu oldalon. A szentendrei Skanzen mellett természetesen számos más vidéki helyszínre is ellátogathat az, aki inkább kimozdulna otthonról.

A környék települései közül Gyömrőn is lesz program azok számára, akik tojásfestés és locsolkodás helyett inkább a közösségi rendezvényeket választanák, ugyanis az önkormányzat húsvéti nyuszija egy családi napra invitálja a helyieket. A húsvét hétfői program 13 órakor kezdődik a Hankó István Művészeti Központban, ahol tojásfát állítanak, majd a gólyalábasok mellett a Kolompos zenekar szórakoztatja a résztvevőket. Az egész délutános rendezvényen lesz állatsimogató, kézműves műhely, kirakodóvásár, de megversenyeztetik a legszebb locsolóverseket is.

 

(Fotó: MTI – Szigetváry Zsolt)