Több mint egy hónappal ezelőtt kurtán-furcsán mondott le Pécel főállású alpolgármestere. A helyi közvélemény meglepődve fogadta a döntést, azonban a politikus távozása további meglepetést is tartogatott.

Fazekas Barna alpolgármester 2018. szeptember végén tájékoztatta a péceli képviselő-testületet, hogy október végétől lemond alpolgármesteri pozíciójáról. Szöllősi Ferenc Attila polgármester megköszönte Fazekas Barna munkáját, aki azóta a 8. körzet képviselőjeként vesz részt a testület ülésein.

Az alpolgármesteri székből való távozással végkielégítésre is jogosult lett a politikus, amelynek mértékéről az egyik önkormányzati előterjesztésből értesülhettek a szemfülesebb péceliek. A Pécelen Hallottam Facebook-csoportban közzétett információk szerint a képviselő-testület november 6-án 5,9 millió Ft végkielégítést szavazott meg Fazekas Barnának.

Hogy jött össze a közel 6 millió?

  • Törvény szerint 3 havi illetmény jár az alpolgármesternek, ami 1,9 millió forintot jelent.
  • Azonban a testületnek joga van arra, hogy akár 6 havi illetményt is megszavazzon búcsúajándékként. Pécel képviselő-testülete ezt meg is tette, ezzel a fizetendő összeg kb. 3,8 millió forintra nőtt.
  • Az alpolgármesternek nyilvántartás szerint 77 ki nem vett szabadnapja is volt, amit ha nem vesz ki, akkor törvény szerint ki kell fizetni. Ezt a 77 napot 2,1 millió Ft-al lehet megváltani, ezért a lemondott alpolgármesternek kifizetendő összeg több mint 5,9 millió Ft-ra nőtt.
  • A munkavállalói terheket is számolva mindez összesen 7,2 millió Ft kiadást jelent a péceli önkormányzat számára.

A kormánytagok sem jártak sokkal jobban

Körülbelül ugyanekkora végkielégítést kaphat egy miniszter is idén nyáron. A kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján az a miniszter, aki legalább három évig vezette a tárcáját, hathavi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult. Vagyonbevallásuk szerint a miniszterek az év első felében kb. bruttó 1-1,1 millió forintot kerestek, ami hat hónap esetében szinte megegyezik a volt péceli alpolgármester végkielégítésével.

Arról nincs nyilvános információ, hogy kik támogatták a képviselők közül a többmilliós kifizetést, ugyanis a város honlapjára szeptemberben töltöttek fel utoljára testületi ülésről szóló jegyzőkönyvet.  Egyelőre csak annyit tudni, hogy Karsai András az Összefogás 2119 Egyesület képviselője nem szavazta meg az erről szóló előterjesztést. Lépése egyeseknek szokatlanul őszintének tűnhet, ugyanis az említett képviselő épp a polgármesterrel és a leköszönő alpolgármesterrel ül egy frakcióban.