Pécel polgármestere szerint alig van pénzük a város fejlesztésére, ami hosszú távon élhetetlenné teheti a települést. A városvezető szerinte azzal lehetne segíteni a helyzeten, ha a vállalkozók végre nem Budapesten, hanem helyben fizetnék be az iparűzési adót.

Higgadt, de kissé kétségbeesett Facebook posztban jelezte Pécel polgármestere, hogy nincs elég pénze a településnek fejlesztésekre. Szöllősi Ferenc Attila szerint a helyiek hibába teszik szóvá a hiányosságokat, alapvetően Pécel nem tartozik a szegények lakta települések közé. Ennek ellenére valóban nincs elég pénze az önkormányzatnak a fejlesztésekre, ami a városvezető szerint többek között a lustaságnak köszönhető. A posztban úgy fogalmazott:

Az itt élők közül sokak jelentős bevételű vállalkozást üzemeltetnek. Itt élnek ugyan, de szinte minden adótartalmat a fővárosnak fizetnek be.

Magyarul: a városvezető szerint semmibe nem telne, ha a helyi vállalkozók Pécelre jelentenék be a cégeiket, hogy ezzel helyben adózzanak, s ne a fővárost gazdagítsák. Leírta azt is, hogy ez azért fontos, mert jelenleg Pécel teljes éves adóbevétele 480-520 millió forintot tesz ki. Ennek mintegy 85%-át a kötelező és az önként vállalt feladatok telejésítésére költik. Csupán a fennmaradó részt – tehát évente 72-78 millió forintot – tudják pályázati önrészre, illetve fejlesztésre fordítani.

Szöllősi Ferenc Attila szerint sokan emlegetik a lokálpatriotizmus fontosságát, de ha ezt komolyan gondolják, akkor a Pécelen megtermelt iparűzési adót a településen kellene befizetni, nem pedig Budapesten. Ezzel több pénze lenne a városnak és fejlesztésekre is több jutna.

Itt, mennek tönkre a kisvállalkozók, mert nincs a szolgáltatásukra kereslet, miközben az itt élők a Maglód városát fejlesztik vásárlásaikkal. Sorra zárnak be a kisboltok, éttermek mert az itt élő közel húszezer ember nem kíváncsi a szolgáltatásukra.

-kongatta a vészharangot a polgármester. Hozzátette azt is, hogy ha a péceliek nem teszik meg a szükséges lépéseket, akkor egy szép fekvésű, de élhetetlen kisvárosban fognak elégedetlenkedni.

A Reflexx korábbi cikkéből kiderül, hogy nem alaptalanok a péceli polgármester aggodalmai. Felmérésünk szerint a környéken csupán Gyömrőn és a sokkal kisebb Ecseren kevesebb az iparűzési adóbevétel.