Formabontó közmeghallgatást tartottak Gyömrőn november 20-án, délután. A nyilvános testületi ülésen több év után először mondhatott véleményt a város működéséről valamennyi képviselettel rendelkező szervezet.

A közmeghallgatást levezető polgármester a megjelent állampolgároknak jelezte, hogy szakítani kíván az eddigi hagyománnyal, amelyben kizárólag a városvezető mondhatta el gondolatait. Mezey Attila hozzátette, hogy nem szeretne abba a hibába esni, hogy minden eredményt saját, egyéni érdemeként állítson be. Meglátása szerint a város működtetését rajta kívül tíz másik képviselő és számos hivatalnok, cégvezető is biztosítja, ezért az eredményeket közös sikernek kell tekinteni.

A polgármesteri nyitóbeszéd után minden olyan szervezet szót kapott, amelyik képviselettel rendelkezik a testületben. A FIDESZ-Gyömrői Társaskör képviselője szerint a testület munkája javult az elmúlt hónapokban, hiszen az utóbbi évek sokszor feszült légköre után ma már minden képviselő mer és akar véleményt mondani, ami a döntéshozatal előnyére vált. A JOBBIK képviselője a helyi köz- és közlekedésbiztonság helyzetéről, a HEGY politikusa pedig a város sportéletéről, annak eredményeiről tájékoztatta a lakosságot. Többen szót kaptak a Gyömrő 2000 Kör képviselői közül is, akik a település vízelvezetési problémáiról, a turisztikai és kulturális életről, valamint a mozgáskorlátozottakat érintő kérdésekről nyújtottak részletes tájékoztatást.

A lakosság is kérdezett

A mintegy egyórás képviselői tájékoztató után a hallgatóságból többen kérdéseket tettek fel. Szóba került egy lehetséges 1956-os emlékmű felállítása, a Boglárka utca aszfaltozása és a Csokonai út járdarendszerének rendbetétele is. Volt, aki az éjszakai rendbontások, valaki pedig a felelőtlen állattartókkal szemben kért erélyesebb fellépést.

Az eseményen részt vett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, aki ugyancsak lakossági kérésre a 4-es gyorsforgalmi út fejlesztésének részleteit osztotta meg a résztvevőkkel. Kitért a gyömrői Dózsa György út újraaszfaltozására is, mert – ahogy azt említette – sok félinformáció keringett ezzel kapcsolatban a városban. A képviselő jelezte, hogy az ő kérésére szavazott meg a parlament 100 millió forintot a munkára, amit a hatékonyabb és gyorsabb felhasználás érdekében nem a közútkezelőnek, hanem – közös megállapodás alapján – az önkormányzatnak adott át.

Nem túl népszerűek a közmeghallgatások

A gyömrői képviselő-testület üléseinek terme (Fotó: Reflexx)

A jelenlegi önkormányzati ciklus (2014-2019) közmeghallgatásaira nagyon kevesen járnak Gyömrőn. Bár idén 50 helyi érdeklődő vett részt az ülésen, 2015-ben összesen csak 15 lakost érdekelt az esemény. Ez utóbbin még a szokásos polgármesteri évértékelő is elmaradt, így a találkozó csak fél óráig tartott. 2016-ban sem volt sokkal jobb a helyzet, az elmúlt évben összesen hárman tettek fel kérdést a közmeghallgatáson, ezért abban az évben is nagyon hamar le kellett zárni az ülést.