A lakásvásárlástól csak a lakásbérlés tűnik nagyobb kihívásnak Gyömrőn. Megkérdeztük a helyieket, hogy kicsit pontosabb képet kapjunk a város albérlet-piacáról.

Még szeptember elején írtunk arról, hogy Budapest után már az agglomerációban is horrorisztikus lakásárakkal szembesülnek a vásárlók, kimagasló az árváltozás Gyömrő esetében is. További rossz hír, hogy nem csak azoknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, akik vásárolni szeretnének, hanem azoknak is, akik bérelni. Ez utóbbiak ráadásul hirdetéseket se nagyon találnak, annyira kevés a kiadható lakás.

Többek között emiatt jóval kevesebb használható információt találni a gyömrői albérletekről, ezért a Reflexx saját közvéleménykutatásba kezdett. Gyömrő legnagyobb online közösségének segítségével közel száz olyan olvasónk mondta el a véleményét, aki albérletben él, vagy épp azt keres. A felmérés természetesen nem tekinthető reprezentatívnak, mindenesetre száz érintett válaszából talán már szabad tendenciákra következtetni egy ilyen kis piacon. Ennél nagyobb létszámú felmérésről nem tudunk Gyömrőn.

Az adatok összesítésekor kizárólag azoknak a válaszait vettük figyelembe, akik a kérdőív elején jelezték, hogy jelenleg albérletben laknak, vagy éppen azt keresnek.

Népszerűbbek és drágábbak a közepes méretű bérlemények

Azok, akik jelenleg albérletben laknak Gyömrőn 43%-ban azt válaszolták, hogy 35 és 55 négyzetméteren élik mindennapjaikat. Ez jellemzően másfél szobás életteret jelent. A válaszadók negyede (25%) bérel ennél nagyobb, 55 és 80 négyzetméter közötti ingatlant, ami már kettő, vagy három szobát feltételez. Ettől nagyobb lakásokat már jóval kevesebben bérelnek Gyömrőn, a 100 négyzetméter fölötti bérleményekkel kapcsolatban nem is érkezett annyi visszajelzés, hogy abból komolyabb következtetést lehessen levonni. Érdekes ellentmondás, hogy a kérdőívet kitöltő bérlők a 80 négyzetméterestől nagyobb ingatlanokért kevesebbet fizetnek, mint az egy kategóriával kisebb – azaz 55-80 négyzetméter közötti – lakásokért.

Megkérdeztük a jelenleg albérletet kereső felhasználókat is, hogy mekkora alapterületű ingatlanokban szeretnének lakni. Ezekben a válaszokban szintén a közepes méretű ingatlanok domináltak: 32%-ukat 35-55 négyzetméteres lakások érdeklik, és kicsivel többen (40%) szeretnének 55-80 négyzetméteres lakást bérelni.

Ami nem számít: a bútor

Van két visszatérő kérdés az albérletekkel kapcsolatban, amelyekre a Reflexx is kíváncsi volt. Az egyik a kaució, a másik pedig az adott albérlet felszereltsége, bútorozottsága. A válaszokból egyértelműen kiolvasható, hogy ezek nem döntő szempontok egy átlagos bérlő számára.

A felmérésben résztvevők 61%-a bútorozatlan ingatlant bérelt és a keresők között is 64% azok aránya, akiket kifejezetten bútor nélküli lakás érdekel. Az adatokból úgy tűnik, hogy egy bútorozott és egy bútorozatlan lakás bérleti díja között gyakorlatilag nincs különbség.

A bérlemények 52%-áért két hónapnyi, 27%-áért egy hónapnyi kauciót kértek a főbérlők. Az esetek 16%-ában egyáltalán nem kértek biztosítékot a lakásokért. Emellett volt a tulajdonosok között 5%, aki még két hónapnál is több kauciót kért attól, aki beköltözött a lakásába.

Mennyit hajlandó fizetni egy albérlő?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a jelenleg bérlés előtt állók mekkora bérleti díjakat éreznek reálisnak. Egy közepes méretű albérletért az érdeklődők 40 és 100 ezer Ft+rezsi havi kiadást éreznek elfogadhatónak. Ugyanakkor amíg a piacon keresgélő lehetséges bérlők az 55-80 négyzetméter közötti ingatlanokra maximum 100 ezer Ft+rezsi díjat fizetnének, addig ezekért a lakásokért valójában átlagosan 102 ezer Ft+rezsit kérnek havonta – ez szintén a kérdőívben adott válaszokból derül ki. Tehát akik ilyen albérletet keresnek mostanában, azokat könnyen érhetik kellemetlen meglepetések.

A Reflexx felmérésből kiderült egy furcsaság is. Hiába jelöltek meg az albérletet keresők egy maximum reális árat az adott ingatlanért, ennek ellenére – a visszajelzések alapján – átlagosan 10 ezer Ft-tal is többet fizetnének, ha csak ezen múlna a lakhatásuk.

Hogy ez jó, vagy rossz hír, az már természetesen attól függ, hogy bérelni, vagy éppen kiadni szeretnénk.

 

(Nyitófotó: nyugat.hu)