Monor lakossága szelektálja az egyik leghatékonyabban a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat az országban. A magyarok sajnos továbbra sem elég környezettudatosak.

Jelentős különbségek vannak a magyar városok lakosságának szelektív hulladékgyűjtési gyakorlatában – írja a piacesprofit.hu az Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) felmérésére hivatkozva. A tejes és gyümölcsleves kartondobozokat például Monor gyűjti az egyik leghatékonyabban az országban, a települést csupán két másik város előzi meg. A magyar fogyasztók átlagosan 60 darab ilyen italos kartont használnak el egy év alatt személyenként, amiből a monoriak fejenként átlagosan 19 darabot visszagyűjtenek. Tehát a településnek köszönhetően a kartondobozok harmada újrahasznosul.

Az IKSZ 33 városra kiterjedő vizsgálata szerint a veszprémi lakosság gyűjti a legtudatosabban a dobozokat, 60-ból átlagosan 23 darabot. A legrosszabb mutatóval Komló rendelkezik, ahol évente lakosonként csak 1,5 kartondoboz végzi a szelektív gyűjtőben.

A hulladékká vált italos kartondobozok szelektív gyűjtésében sajnos továbbra sem jeleskednek a magyarok, az újrahasznosítható anyagoknak csupán a 20-22% kerül a szelektív gyűjtőkbe. Évente mintegy 12.600 tonna, azaz mintegy 420.000.000 darab italos kartondoboz végzi a kukában, pedig a szelektív gyűjtőbe kellene hogy kerüljenek. Sokat mondó összehasonlítás az, hogy ha ezeket a dobozokat hosszabb élük mentén egymás után helyeznénk, akkor 318-szor érne el a sor Győrtől Miskolcig.

 

(Fotó: ezermester.hu)