Több százmilliós kárt okozott Pécelen az utóbbi időszak csapadékos időjárása. A település polgármestere szerint évek óta folyamatosan szembesülnek a csapadékvíz-elvezetés hiányosságaival, emellett a lakosság egy része sem tartja be az ároktisztításra vonatkozó rendeleteket.

A február elején jelentkező jelentős mennyiségű csapadék sok más település mellett Pécelen is komoly problémákat okozott. Szöllősi Ferenc polgármester a Williams Televíziónak úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat előzetes felmérései szerint közel 700 millió forintra rúg a belvíz okozta kár. Ebből 330 millió forintnyi kárigény már bejelentettek, azok rendezésére vis maior támogatást igényeltek.

Kétmilliárd forintra lenne szüksége Pécelnek

A polgármester szerint a földutak jelenleg járhatatlanok, így azokat mielőbb használható állapotba kell hozni, függetlenül attól, hogy a vis maior támogatást megítélik a településnek, vagy sem.

Szöllősi Ferenc a televízió kérdésére reagálva elmondta azt is, hogy 2010 óta folyamatosan szembesülnek Pécelen a felszíni csapadékvíz-elvezetés hiányosságaiból fakadó problémákkal. Egy előzetes költségkalkuláció szerint kb. 1,9 milliárd forintra lenne szüksége a településnek a vízelvezetési rendszer kiépítésére, amit semmiképp sem tud önállóan kigazdálkodni az önkormányzat, s várják, hogy hátha fel fog ez tűnni végre valakinek. A városvezető úgy fogalmazott, hogy

bár a budapesti agglomerációba tartozunk, de nagyon sok szempontból elmaradt település vagyunk. Reméljük, hogy a kormányban dolgozó képviselők rájönnek arra, hogy bizony erre is szánni kellene pénzt.

Az interjúban kitértek az árkok állapotára és a lakosságra háruló feladatokra is. Ezzel kapcsolatban Szöllősi Ferenc jelezte, hogy véleménye szerint fontos lenne betartani a helyi rendeletekben előírt lakossági feladatokat. Hozzátette azt is, hogy

rettenetes fegyelmezetlenség van ezen a téren

ami elsősorban az új építésű területeken tapasztalható. Ezeken a városrészeken ugyanis nemhogy nem tisztítják az árkokat, hanem betemetik, ami teljesen illegális.

A teljes interjú megtekinthető a Williams Televízió oldalán:

 

 

(Fotó: Pécel Város Önkormányzata)