Új orgonát szenteltek a gyömrői reformátusok. A kétszáz éves templom falai között a jövőben egy német hangszer gazdagítja az istentiszteleteket.

A mostani hétvége nem csak a gyerekeknek, hanem a gyömrői reformátusoknak is nagy örömet jelent, hiszen május 26-án, délután szentelték fel a 200 éves templom új orgonáját. Az áldás után Király Csaba Liszt Ferenc-díjas orgonaművész csalta ki az első hangokat a hangszerből, amelyet EZEN A LINKEN bárki meghallgathat.

Csűrös András lelkész szerint hatalmas munkát végeztek az elmúlt hónapokban, amelynek köszönhetően nem csak új orgonája lett a gyülekezetnek, hanem a teljes templom is megújulhatott. Az orgonaszentelő istentiszteleten részt vett Mezey Attila, Gyömrő polgármestere is, aki a felújítás kapcsán úgy fogalmazott:

a református templomot nem csak a gyülekezet, hanem a város teljes lakossága is a magáénak érzi, ezért a felújítás öröme a város öröme is.

A gyömrői református templomban eddig szolgáló orgona 1947-ben épült, a háború utáni nehéz időszakban. A hangszer állapota azóta annyira leromlott, hogy a szakemberek már nem a felújítást, hanem egy új orgona vásárlását javasolták a reformátusoknak. Azonban egy új orgona rendkívül drága, így az egyházközség végül úgy döntött, inkább egy Németországból behozott hangszert vásárol meg és azt újíttatja fel. A költségek így is közel 8 millió forintra rúgtak, amelyből 1 millió forintot Gyömrő Város Önkormányzata biztosított.

 

(Nyitófotó: Csűrös András lelkész felszenteli az új orgonát, Forrás: Reflexx)