Ihatunk-e a csapvízből, ha zavaros? Egyáltalán mitől zavaros? Mit kell tennünk, ha gusztustalannak látszó víz folyik a konyhában, vagy a fürdőben? Mindenre válaszolt a vízművek.

Éppen egy hónappal ezelőtt írtunk arról, hogy térségünk településein egyre többször tapasztalható, hogy gusztustalan víz folyik a csapból. A sárgás, barnás színű vezetékes vízről sorra jelentek meg fotók különböző közösségi oldalakon. A jelenség miatt a Reflexx augusztus közepén megkereste a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt.-t (DMPV) és a Dabas és Környéke Vízügyi Kft.-t (DAKÖV), hiszen ez az a két cég, amelyek a vízszolgáltatást biztosítják környékünk településein. Bár a DAKÖV napokon belül válaszolt megkeresésünkre, a DMPV-től 30 nap után sem érkezett válasz, így csupán az előző cég információira támaszkodhatunk.

Mitől lehet zavaros a csapvíz?

A DAKÖV tájékoztatása szerint az olykor-olykor előbukkanó zavarosodást a vízben lévő szilárd szemcsék okozzák, amikor a vízvezetékcsövek faláról leválik a korábban oda rakódott üledék. Ez az üledék egy magas vastartalmú anyag, azonban csak olyan elemeket tartalmaz, amelyek már eleve benne voltak a vízben. Azokon a településeken, ahol a víz mangán, vagy vas tartalma magasabb, ott gyakrabban előfordulhat ez a jelenség. A cég egyértelműen jelezte azt is, hogy

a vezeték nyomás alatt van, abba külső szennyezés nemigen tud bejutni.

Hogy miért válik le az üledék a csövek faláról, annak teljesen hétköznapi okai vannak: a csőhálózatban lévő víz nyomásának, vagy sebességének hirtelen megváltozása okozza. Ez akkor jöhet létre amikor például

  • csőtörés van, és az elhárítási munkák miatt lezárnak bizonyos szakaszokat,
  • vagy amikor a tűzoltók megnyitnak egy tűzcsapot (mondjuk ellenőrzés, vagy egy gyakorlat miatt).

A DAKÖV fontosnak tartotta jelezni, hogy

bár az ilyen víz nem túl gusztusos, de nem káros az egészségre!

Mit tehetünk, ha zavaros víz jön a csapból?

Ha valaki azt látja, hogy zavaros víz folyik a csapból, jobb, ha egy ideig folyatja, hogy a bekötővezetékben lévő víz távozhasson a rendszerből. Ha rövid időn belül még ennek ellenére sem javul a víz állaga, akkor minél előbb jelezni kell a problémát a szolgáltató hibabejelentő számán. (Készüljünk fel, hogy ehhez szükséges lesz nevünk, címünk és elérhetőségünk megadása!) Talán egyértelmű, de a DAKÖV megerősítette:

Egy facebookos bejegyzés nem számít a hiba hivatalos bejelentésének! A vízmű munkatársai munkaidőben nem a közösségi oldalakat bújják.

A zavarosodás egyébként nem túl gyakori jelenség – írja a DAKÖV – bár a közösségi média terjedésével erről is, mint minden másról egyre többet hallani. Igyekeznek gyorsan reagálni a hivatalos bejelentésekre, de amíg a jelenség nem szűnik meg, addig is a zavaros vízzel nyugodtan le lehet húzni a vécét, vagy meg lehet öntözni a virágokat. A mosógép indításával viszont már jobb megvárni a tisztulást.

Állítják: a lehetőségekhez képest a legjobbat nyújtják

A DAKÖV jelezte, hogy nekik, mint szolgáltatónak, az a feladatuk, hogy a legjobb szolgáltatást nyújtsák az önkormányzat tulajdonában lévő hálózaton. Viszont a rendszert érintő beruházások, fejlesztések már a tulajdonosok, azaz a települések terhei. Hozzátették azt is, hogy a víziközmű ágazat jelentősen alulfinanszírozott, s bár még nem jelent közvetlen működési kockázatot, de napi szinten kell foglalkozniuk finanszírozási, eszköz és munkaerő pótlási problémákkal. A helyzettel kapcsolatban Kurdi Viktort, a MAVÍZ elnökét idézték, aki egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az ágazatban dolgozók bére 40 ezer Ft-tal marad el az országos átlagtól, a bevételek 30%-kal alacsonyabbak a szükségestől, ezért nagy eredménynek számít a szolgáltatás színvonalának a megőrzése is.