Újra lesz lehetősége térségünk településeinek arra, hogy fejlesszék saját úthálózatukat. A Pest megyei önkormányzat által biztosított 7 milliárd forintra április utolsó hetében lehet pályázni.

Ismét pályázatokat nyújthatnak be a Pest megyei önkormányzatok a belterületi utak fejlesztésére. 2018. április 23-ától minimum 20 és maximum 150 millió forint értékben van lehetősége térségünk településeinek arra, hogy pályázat formájában az önkormányzati tulajdonú belterületi utakat szilárd burkolattal lássák el, vagy ha az már van, akkor felújítsák. Korlátozottan, de az út tartozékainak javítására (pl.: csapadékvíz-elvezetésre) is fordítható ez az összeg. A rendelkezésre álló forrás összesen 7 milliárd forint.

Az önálló régió létrejötte jelenthet majd komolyabb forrásokat

Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta Pest megye csak korlátozottan jutott hozzá a tényleges fejlettségi szintjének megfelelő forrásokhoz. Ezért a Kormány támogatta azt a javaslatot, hogy váljon két külön régióvá Pest megye és Budapest, ezzel segítve, hogy több uniós forrás érkezzen Pest megyébe. A felvetést már az Európai Bizottság is jóváhagyta.

Azonban a régóta várt önálló régió csak az Európai Bizottság döntésétől számított második évben léphet hatályba, ezért először csak a következő, 2021-től induló uniós fejlesztési ciklusban jelenthet a megyének többletforrást. Ezt kompenzálva a kormány még 2016-ban úgy döntött, hogy 2018-ig 80 milliárd forintot fordít Pest megye Területfejlesztési Programjának megvalósítására.

 

(Nyitófotó: A gyömrői Dózsa György út felújítás előtt, 2017-ben)