Elindult a gyártószalag abban a monori gyárban, ahol a világ legnagyobb autógyárainak elektromos autóiba készítenek akkumulátor-alkatrészeket. A gigaberuházás 300 embernek adhat munkát a jövőben.

A Reflexx közel egy évvel ezelőtt számolt be arról, hogy a dél-koreai Shin Heung Sec EU Kft. Monoron fogja gyártani a világ legnagyobb autógyárainak akkumulátor-alkatrészeit. A városvezetés és a távolkeleti cég közötti megállapodás mára valósággá vált, megindult a termelés a monori telephelyen.

A nyolcmilliárd forintos beruházást kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány, amiről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn Monoron, a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette azt is, hogy a nyolcmilliárdos beruházás 2019 végére 300 új munkahelyet eredményez, és a fejlesztés tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. Pogácsás Tibor, a térség fideszes országgyűlési képviselője fontos állomásnak nevezte a beruházást, hiszen azzal a jövő iparága vetette meg a lábát Monoron.

(Fotó: MTI, Mohai Balázs)

A találkozón részt vett Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete és Kim Girin, a Shin Heung Sec EU Kft. tulajdonosa is. Utóbbi elmondta, hogy Ázsiában már öt gyárral rendelkeznek, Európában pedig a monori telephely az első. Terveik szerint a gyártáshoz szükséges alapanyagok 80 százalékát 2019-ben már Magyarországról szerzik be.

A keleti országok vállalatai 2014 óta már 59 beruházást valósítottak meg Magyarországon.