Komoly fakivágás zajlik a Vecsés határától csak egy-két kilométerre található Halmi-erdőben. A terület kezelője szerint a fák elöregedése miatt van szükség a beavatkozásra.

Pestszentlőrinc és Pestszentimre között, Vecsés határától csupán egy-két kilométerre található az a kiserdő, ahol számos akác-, tölgy- és fenyőfa vált a láncfűrészek áldozatává. Az egyik környéken élő lakos a 444.hu hírportálnak írt arról, hogy rendszeresen szokott a Halmi-erdőben sétálni, ahol nemrég azt tapasztalta, hogy jelentős mennyiségű fát tűntettek el egyik napról a másikra. A helyszínen két hónapja kezdték felújítani a közelben található tornapályát és játszótereket, eközben indult el a területen a fák eltávolítása is.

A Halmi-erdő Vecsés közelében található

Az említett erdőterület állami tulajdonban, azaz a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében van. A cég tájékoztatása szerint valóban kivágták a fákat a Halmi-erdőben, összesen 5 és fél focipályányi területen, amely főleg a beteg, illetve 60 évnél öregebb nyárfákat érintette. A fakitermelést a csúcsszáradás megjelenése miatt rendelték el. (Ez azt jelenti, hogy a növények lombkoronája elkezdett száradni, amit az elöregedés, vagy a tápanyaghiány idézhetett elő.) Emellett az erdőjárók többször jelezték a cégnek azt is, hogy viharos időjárás idején kidőlnek a fák, ami rendkívül veszélyes.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a kitermelés nagy része lezárult és a jövőben már nem várható hasonló beavatkozás. Jelezték azt is, hogy alapvető feladatuk az egészséges erdőállomány hosszútávú fenntartása, ezért mindenütt gondoskodnak új fák ültetéséről és neveléséről.

A Halmi-erdőben kivágott fákat tűzifának fogják használni.

 

(Nyitófotó: Kivágott fák a Halmi-erdőben, Forrás: 444.hu)