A téllel együtt az aktív fűtési szezon és sajnos az illegális hulladékégetés is elkezdődött. A hatóság nehezen tud fellépni a jelenség ellen, pedig fontos lenne. A Kormányhivatal szerint fontos szem előtt tartani gyermekeink egészségét, mert egyre durvábbak a légyszennyezettségi adatok.

Az illegális hulladékégetés kérdéséről az ilyenkor szükséges hatósági ellenőrzéseket végző Pest Megyei Kormányhivatalt vezetője beszélt a Karc FM-nek. Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint szinte minden pest megyei településen gondot okoz a szabálytalan égetés. Ez nyáron leginkább a zöldhulladék égetését jelenti, télen pedig sokszor olyan anyagokkal fűt a lakosság, amivel elvileg nem lenne szabad. A bejelentések többsége télen érkezik, ilyenkor havonta átlagosan 20-25 lakos panaszkodik arra, hogy büdösnek, furcsának érzi a szomszéd ház kéményéből felszálló füstöt.

Tarnai Richárd felhívta a figyelmet arra, hogy

a légköri szennyeződésnek több mint 65%-a már nem a klasszikus ipari szennyezésből áll, hanem a lakossági szennyezésekből.

Az illegális égetésben a tudatlanság és a nemtörődömség egyaránt szerepet játszik. Az avar és a kerti hulladék égetése jogszabályellenes, emellett a kivágott fát sem szabad azonnal tűzre dobni. Hivatalosan egy évig szárítani kell a kertben kivágott fát és csak utána lehet fűteni vele, ellenkező esetben azzal is káros anyagokat juttatunk a levegőbe. Szétbontott bútorokat szintén nem szabad tűzre dobni, mert a lakkozott felületek szintén sok mérget bocsátanak ki égetés közben.

Ne a hatóság miatt figyeljünk oda környezetünkre!

Tarnai szerint nehéz a hatóság helyzete, ugyanis csak tettenérés esetén léphetnek fel az illegális égetők ellen. A bejelentések után maximum 1-2 órán belül a helyszínre kell érkeznie a hatóság munkatársainak, hogy bizonyítható legyen a szabályszegés. Hozzátette azt is, hogy a hatóság azt sem szeretné, hogy egymást jelentgessék fel a szomszédok, ezért inkább a felvilágosításra helyezik a hangsúlyt. A Pest Megyei Kormányhivatal vezetője szerint mindenkinek szem előtt kell tartania, hogy aki illegálisan éget, az elsősorban magának és gyermekének okoz problémát.

A légyszennyezettség miatt többek között érszűkület, trombózis és szívinfarktus is kialakulhat, főleg a gyermekek veszélyeztetettek. Ma Magyarországon 10-szer annyian halnak meg légszennyezettség okozta betegségben, mint közúti balesetben.

Inkább ez legyen a visszatartó erő és ne a hatóság – tette hozzá Tarnai Richárd.

A megfelelő tájékozódást segítve egy külön weboldalt is létrehoztak, ami a www.futsokosankampany.hu címen érhető el.

 

(Nyitófotó forrása: stuff.co.nz)