Új bölcsődét vehetnek birtokba Maglód és Vecsés legfiatalabb lakói. Térségünk ügyesen pályázó és lobbizó városvezetői most egy kis időt nyertek, egyes településeken viszont évek óta nem tudnak mit kezdeni a rohamosan növekvő gyermeklétszámmal.

Három évvel ezelőtt, 2016 első felében nyújtották be pályázataikat térségünk települései bölcsőde és óvodafejlesztésre. A megálmodott intézmények megvalósítására a pályázat benyújtásától számítva 3 évig kellett várni. A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében most két településen is új bölcsőde épült.

Maglód

Maglódon egy közel 900 négyzetméteres bölcsődét vehetnek birtokba a helyi gyerekek. A Szitakötő bölcsődében 3 gondozási egységet és 6 csoportot alakítottak ki, emellett létrehoztak az épületben egy tálalókonyhát, mosodát, babakocsi-tároló, öltözőket, mosdókat, fűtési helyiségeket, illetve két irodát és egy irattárat. Az új maglódi intézményre több mint 399 millió forintot nyert a Tabányi Pál vezette önkormányzat.

Vecsés

Ugyanezen a pályázaton Vecsés is több mint 355 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Az elnyert forrást a Szlahó Csaba vezette önkormányzat további 121 millió forinttal egészítette ki, így a projekt összköltsége meghaladta a 475 millió forintot. A pénzből egy 56 gyermek befogadására alkalmas bölcsőde épült a városban.

A vecsési bölcsőde (Fotó: vecsesitajekoztato.hu)

A Semmelweis Bölcsőde új tagbölcsődéje a Damjanich utca 34. szám alatt épült meg. A 763 négyzetméteres, földszintes intézmény a gondozási termek mellett egy jól felszerelt melegítőkonyhát, és egy sószobát is magába foglal. Az épülethez 1600 négyzetméteres játszóudvar, 11 férőhelyes parkoló és egy 10 beállós kerékpártároló tartozik.

Gyömrő

2016-ban két másik város, az akkor még Gyenes Levente vezette Gyömrő és a Kissné Szabó Katalin által irányított Üllő is benyújtotta a pályázatát, ők azonban nem kaptak lehetőséget építkezésre. A két település közül Gyömrő az, ahol egyre nagyobb gondot jelent a gyerekek elhelyezése.

Intézménynek szánt telek a Liget Lakóparkban Gyömrőn
Intézménynek szánt telek a Liget Lakóparkban Gyömrőn (Fotó: Reflexx)

Gyömrőn hosszú évek óta problémát jelent a növekvő gyermeklétszám, ám a korábbi városvezetés szinte semmit sem tudott kezdeni a helyzettel. A pályázati forrásokért folytatott versenyben rendre alul maradtak. A település korábbi polgármestere, Gyenes Levente nem tudta kilobbizni, hogy új óvoda, vagy új bölcsőde épüljön a településen, pedig a gyermeklétszám már 2016-ban is komoly problémákat okozott a városban. A VEKOP-os forrásokra Gyömrő is benyújtotta a pályázatát, de csak fejlesztésre kapott támogatást, így a város lakossága a mai napig irigykedik a szomszéd településeken épülő intézményekre.

Az időközben polgármestert váltó városban mai napig küzdenek azért, hogy a sokéves lemaradást valahogy ledolgozzák. Mezey Attila jelenlegi polgármester a református egyházzal folytat tárgyalásokat arról, hogy egy teljesen új óvoda épülhessen a városban. Az ehhez szükséges területet már belterületbe vonta a helyi képviselőtestület, és az ezzel járó fejlesztési hozzájárulást is elengedték, ezzel is elősegítve az intézmény mielőbbi megvalósulását. Emellett a meglévő bölcsőde bővítését is előkészítették, a képviselőtestület már megvásárolta az ehhez szükséges földterületet.

Remények szerint előbb-utóbb Gyömrőn is örülhetnek majd a város legfiatalabb lakói egy új intézményeknek.